Ανοίξτε την ΕΛΒΟ ξανά , δεν θα κρεμόμαστε μια ζωή απο τα όπλα ξένων. Δείτε ποιοι την θέλουν

Και ναι είναι κάτι που επιθυμούν πολλοί Έλληνες και όχι μόνο οι 300 εργαζόμενοι που προσπαθούν να μετατεθούν σε άλλη Δημόσια υπηρεσία .

Αξίζει να σημειωθεί οτι η ΕΛΒΟ ξεκίνησε με 1200 άτομα προσωπικό το 2000 με δουλειές που ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία των στελεχών της ΕΛΒΟ και με παραγγελίες απο πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.

Εδώ τίθεται όμως και ένα άλλο θέμα. Η οικονομική διαχείριση της ΕΛΒΟ που την έφερε σε δύσκολη θέση αλλά και η ευελιξία καθώς δεν υπάρχει το ελεύθερο για κατασκευή και εμπορία αμυντικών συστημάτων και οχημάτων .

Η προίκα της ΕΛΒΟ

Η ΕΛΒΟ διαθέτει αξιόλογη ακίνητη περιουσία και κάποιο μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνουν έκταση 270 στρεμμάτων, με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τετραγωνικά μέτρα. Δύο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της, όμως, είναι η πιστοποιημένη γραμμή συναρμολόγησης αρμάτων μάχης Leopard που διαθέτει και ο σταθμός διαγνωστικών και συντήρησής τους, κληροδότημα αμφότερα των αντισταθμιστικών από την προ ετών αγορά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων των εν λόγω αρμάτων μάχης από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann. Αυτός είναι ίσως, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, και ο ένας τουλάχιστον λόγος που η Krauss-Maffei είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ο άλλος, που είναι κοινός ίσως για όλους τους επενδυτές, με εξαίρεση τους Ιταλούς, είναι η προοπτική να αναλάβει η ΕΛΒΟ έργο για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην κατασκευή και συντήρηση στρατιωτικών οχημάτων και άλλων εξοπλισμών, προσθέτουν οι γνωρίζοντες. Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον και της Plasan του Ισραήλ, που εκδηλώνεται σε συνεργασία με την επίσης ισραηλινή κρατική εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems Ltd.

Η πρώτη ειδικεύεται στη σχεδίαση, κατασκευή και θωράκιση στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και σε νέες τεχνολογίες θωράκισης, όντας εκ των βασικών προμηθευτών της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η Rafael Advanced Defense Systems είναι το μεγαλύτερο κρατικό εργοστάσιο του Ισραήλ στη σχεδίαση και κατασκευή συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και για τα τρία όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων και drones, UAV κ.α.

Ένα μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν και αυτό , η επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΕΛΒΟ.

Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν ότι με το άρθρο 40 του νόμου 4440 το οποίο ψηφίστηκε στις 2/12/2016 (και δεν καταψηφίστηκε από καμία κοινοβουλευτική ομάδα), δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους στην ΕΛ.Β.Ο. όπως και σε εργαζόμενους σε άλλες τρεις εταιρείες του Ελληνικού δημοσίου οι οποίες αντιμετώπιζαν παρόμοια με την ΕΛ.Β.Ο. προβλήματα να μεταταχθούν σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Το παιχνίδι της εξαγοράς και επαναλειτουργίας εν έτη 2020

Οι «μνηστήρες» της ΕΛΒΟ

Στη νέα διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να συμμετάσχουν και εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και κατά το παρελθόν.

– Η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann η οποία είχε στο παρελθόν συνεργαστεί η EΛΒΟ για το άρμα μάχης Leopard. Η KMW συμπράττει με τον γαλλικό κολοσσό Nexter.

– Η νοτιοαφρικανική Paramount, η οποία συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ, που δεν τελεσφόρησε.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν εξακολουθεί να ενδιαφέρεται η τσέχικη Excalibur Army. Το όνομα της Mubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είχε αναφερθεί σε κάποια φάση, δεν βρίσκεται πλέον «πάνω στο τραπέζι, καθώς δεν συμμετείχε σε προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», υπάρχουν δυο νέοι ενδιαφερόμενοι, από το Ισραήλ. Πρόκειται για τις:

– Elbit Systems, μια πολυεθνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με έδρα τη Χάιφα, εισηγμένη στο NASDAQ και το χρηματιστήριο του Tελ Αβίβ που κατασκευάζει μεταξύ άλλων drones, συστήματα για την πολεμική αεροπορία, το στρατό ξηράς και το ναυτικό και συστήματα κυβερνοασφάλειας. Απασχολεί πάνω από 12.700 εργαζόμενους σε ένα δίκτυο 80 θυγατρικών και συνεργαζόμενων εταιρειών που διατηρεί σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική και Ασία.

– Plasan, μια βιομηχανία κατασκευής οχημάτων για το στρατό αλλά και ειδικών οχημάτων για τις δυνάμεις ασφαλείας, που ανήκει στις οικογένειες του Κιμπούτζ Σάσα και απασχολεί 1.300 εργαζόμενους. Ο όμιλος Plasan έχει δύο θυγατρικές στις ΗΠΑ, στο Μίσιγκαν. Μετέχει στο joint venture «Τοrtech» στη Βρετανία που ασχολείται με τα νανοϋλικά, ενώ στις θυγατρικές της ανήκει και η γαλλική «ΑMEFO».

Ελλάδα και Ισραήλ βρίσκονται σε στενή συνεργασία την τελευταία δεκαετία και οι δίαυλοι επικοινωνίας που άνοιξαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ενθαρρύνουν τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος και στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντησή του με την απερχόμενη πρέσβειρα του Ισραήλ ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ είναι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά της η κ. Ίριτ Μπεν Άμπα αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να επαναλειτουργήσει ώστε οι ειδικές δυνάμεις να μπορούν να κατασκευάζουν όπλα και γιατί όχι να εξάγουν αφού υπάρχει ζήτηση !

Δείτε το βίντεο του εργοστασίου και της τεράστιας προίκας του !

πηγη: greekzone.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.