Τουρκικό σχέδιο για «φωτιά» στο Αιγαίο – Πού το πάει ο Ερντογάν

Του Παναγή Γαλιατσάτου
Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία.
Μετά τις συνεχείς προκλήσεις στο Φαρμακονήσι και τις επαναλαμβανόμενες απόπειρες προβοκάτσιας στα Ίμια, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι το σεισμογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο, στην περιοχή μεταξύ Άθω, Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης.
Σύμφωνα με τη Navtex 244/17 που εξέδωσε η Τουρκία στις 22 Φεβρουαρίου, το σκάφος επρόκειτο να ξεκινήσει τις υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες χθες.
Το σκηνικό έντασης που επιχειρούν σχεδόν καθημερινά να στήσουν οι Τούρκοι γύρω από τα Ίμια τις τελευταίες ημέρες κατέγραψε η κάμερα του ΑΝΤ1 σε ένα βίντεο – ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
{dailymotion}x5ct9w3_|600|400|{/dailymotion}
Στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις απάντησαν σε αυστηρή γλώσσα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Ήδη την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «σε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη και νομική και πολιτική και διπλωματική απάντηση» και προειδοποίησε πως αν επαναληφθούν περιστατικά, όπως οι βολές που πραγματοποίησε σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Φαρμακονήσι, η απάντηση της Αθήνας θα είναι πολύ σκληρή.
{dailymotion}x5ctdx5_|600|400|{/dailymotion}
Μήνυμα Βίτσα για τις τουρκικές προκλήσεις: Έχουμε σενάρια για τα πάντα
«Εμείς λειτουργούμε με βάση τρεις λέξεις: νηφαλιότητα ψυχραιμία, αποφασιστικότητα» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την τουρκική προκλητικότητα, λίγα λεπτά μετά την προβολή του βίντεο – ντοκουμέντο του ΑΝΤ1 με κυνηγητό ελληνικών και τουρκικών σκαφών στα Ίμια.
«Εμείς δεν έχουμε λόγο να μπούμε σε σκηνικό τεχνητής έντασης, αλλά ούτε μπορούμε να αδιαφορούμε, εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε σενάρια για τα πάντα», τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.
Σε ότι αφορά την πιθανότητα για ένα θερμό επεισόδιο ακόμη και μέσω ενός «ατυχήματος», ο κ. Βίτσας απάντησε «δεν ανησυχούμε για ένα θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε και προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας στον Νίκο Χατζηνικολάου, «για εμάς κόκκινη γραμμή είναι η εθνική μας ανεξαρτησία και η εδαφική μας κυριαρχία και στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες», συμπληρώνοντας ότι «μέσα σε αυτήν την διαδικασία οι ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο δεν περνούν κρίση, αλλά είναι σε μια από τις καλύτερες φάσεις τους».
Σε ότι αφορά την εκτίμηση γιατί υπάρχει αυτή η έξαρση τουρκικής προκλητικότητας αυτήν την περίοδο, ο κ. Βίτσας απάντησε «εγώ θα το συνέδεα με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και όσα γίνονται στα ανατολικά της σύνορα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.