Οι Τούρκοι βάζουν «μπουρλότο» στην κυπριακή ΑΟΖ – Μεταφέρουν και στήνουν πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου

Η Τουρκία ρίχνει και άλλο λάδι στη «φωτιά» στην ένταση που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο και δηλώνει πώς στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018 θα μεταφέρει πλατφόρμα γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν μιλώντας σε συνέδριο της Κωνσταντινούπολης τονίζοντας πώς τα Κατεχόμενα και η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει έρευνες μονομερώς. Διεκδίκησε δηλαδή για λογαριασμό του ψευδοκράτους δικαίωμα στα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η νέα αυτή απειλή έρχεται σε συνεχεία αυτής που εκτόξευσε από την Ουάσιγκτον ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, λέγοντας πώς θα προασπίσουμε τα δικαιώματα μας, θα επιτεθούμε στην Κύπρο και θα βυθίσουμε τα πλοία που κάνουν γεωτρήσεις για λογαριασμό της.
Είναι ο ίδιος που μίλησε για την αυτονόμηση των Κατεχομένων κατά τα πρότυπα του Μονακό. Σε αυτό ωστόσο ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» φαίνεται πώς δεν συμφώνησε, καθ’ ότι θέλει για τους Τουρκοκυπρίους το μοντέλο της Ταϊβάν.
Για τον τουρκικό στρατό, ο Σουνάτ Ατούν είπε πως αν αποχωρήσει από τα Κατεχόμενα σημαίνει παράδοση των εδαφών. «Αυτό δεν αφορά μόνο την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού. Αυτό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την άμυνα των νοτίων συνόρων της Τουρκίας και την ασφάλειά της. Η απαίτηση για εγκατάλειψη των εγγυήσεων της Τουρκίας σημαίνει τερματισμό της τουρκικής ύπαρξης στο νησί» ανέφερε.
Πρόσθεσε πώς κανείς δεν έχει δικαίωμα να το ζητά αυτό. «Δεν έχουμε ποτέ πρόθεση να υποχωρήσουμε στις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας μας. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν εγκαταλείπονται. Ούτε και κάνουμε εδαφικές παραχωρήσεις» είπε για να καταλήξει αυτό σημαίνει ότι πλέον το Κυπριακό πρέπει να τεθεί μέσα σε διαφορετικές παραμέτρους και όχι στις υπάρχουσες. «Από δω και πέρα πρέπει να προχωρήσουμε προς τον δρόμο της αναγνώρισης ή σε ένα νέο σύστημα και μοντέλο».
Είναι προφανές πώς «οι υπουργοί» του ψευδοκράτους βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια με το καθεστώς Ερντογάν, αφού μιλούν «για μητέρα πατρίδα» και επί της ουσίας για προσάρτηση των Κατεχομένων με ένα ιδιότυπο καθεστώς που άλλος το ονομάζει Μονακό άλλος Ταϊβάν, αλλά τις στρατιωτικές εγγυήσεις και τις διπλωματικές ενέργειες θα τις έχει καθαρά η Τουρκία.
Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του Ισραήλ να μεταφέρει το δικό του φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ο Σουνάτ Ατούν είπε ότι για να πραγματοποιηθεί αυτό μπορούν να κατασκευάσουν αγωγό μέχρι την πλατφόρμα των Κατεχομένων και από εκεί να το συνδέσουν με τον αγωγό Τζεϊχάν της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Σουνάτ Ατούν όλα αυτά τα προγράμματα βάζουν στην εξίσωση τους Τουρκοκυπρίους. «Αυτό μετατοπίζει το Κυπριακό από τον πολιτικό άξονα στον ενεργειακό άξονα», ανέφερε, βάζοντας τους Τ/Κ στην εξίσωση της ενέργειας. Ο Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι κατά την άποψή του με την έρευνα και αξιοποίηση της ενέργειας και των φυσικών πόρων το ψευδοκράτος θα γίνει γνωστό ως «μοντέλο τδβκ» όπως το «μοντέλο Ταϊβάν».
Δεν είναι τυχαίο πώς όλα αυτά λέγονται παραμονές της δημοσιοποίησης της έκθεσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για το Κυπριακό και όπως λένε οι πληροφορίες δεν θα είναι και πολύ καλές για την Τουρκία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς δεν θα έχει και «γκρίζα σημεία» που θα κρατά σε αναμμένα κάρβουνα και την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Φαίνεται πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τορπιλίσει κάθε διαπραγμάτευση επίλυσης για το Κυπριακό και ταυτόχρονα να βάλει «φωτιά» στην κυπριακή ΑΟΖ ζητώντας με τη δύναμη των όπλων μερίδιο από το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.