Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια στη Θράκη τη Μεγάλη Εβδομάδα – Στο στόχαστρο 80 άτομα

Ανησυχία για τουρκική προβοκάτσια στη Θράκη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα εκφράζει η Αθήνα, φοβούμενη κάτι τέτοιο περισσότερο ακόμα κι από το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αληθινές Ειδήσεις», η φωτιά στο τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο δεν ήταν το πρώτο καμπανάκι κινδύνου, καθώς, όπως σημειώνεται, εδώ και αρκετές εβδομάδας παρατηρείται στη Θράκη περίεργη κινητικότητα με δεκάδες αφίξεις προσώπων που για διάφορους λόγους θεωρούνται ύποπτες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 80 τέτοια άτομα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αθήνα ανησυχεί για κάποια προβοκάτσια που θα έχει ως στόχο το θρησκευτικό αίσθημα στην περιοχή, καθώς ακόμα και το «κάψιμο ενός Κορανίου» μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις στους Μουσουλμάνους της περιοχής, οι οποίες με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να λάβουν διαστάσεις.
Σημειώνεται, δε, ότι η αποκάλυψη των όπλων που είχε στην κατοχή του ιμάμης στο μιναρέ του σε μειονοτικό χωριό της Ξάνθης είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον ιμάμη μπορεί να κρίθηκαν επαρκείς από τις δικαστικές αρχές αλλά στην πραγματικότητα δεν έπεισαν κανένα. Στην Θράκη οι πληροφορίες για την ύπαρξη κι άλλων κρυμμένων όπλων διακινούνται διαρκώς και φαίνεται να έχουν βάση. Από την άλλη ο τουρκόφωνος Τύπος της περιοχής επιμένει να χαρακτηρίζει ως…συνωμοσία «γκιουλενιστών» το όλο ζήτημα.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση στην Αθήνα, ότι είναι πολύ πιο εύκολο για την Τουρκία να προκαλέσει αναταραχή στη Θράκη παρά επεισόδιο στο Αιγαίο. Να “παίξει” τα τελευταία 24ωρα πριν από το κρίσιμο για τον Ερντογάν δημοψήφισμα, με το θρησκευτικό συναίσθημα,χρησιμοποιώντας μια τεχνητή και ψευδή κρίση στη Θράκη. Μια κρίση στην οποία η μουσουλμανική μειονότητα -την οποία ανερυθρίαστα αποκαλούν τουρκική ακόμη και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου- θα βρεθεί υποτίθεται υπό διωγμό και κίνδυνο!
Μην ξεχνάμε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν,μαζί μ΄όλο το υπουργικό συμβούλιο να προσευχηθούν στην Αγιά Σοφιά προπαραμονή του δημοψηφίσματος. Στην Ελλάδα οι πιστοί θα είναι εκείνη την ημέρα στον Επιτάφιο,αφού θα ΄ναι Μεγάλη Παρασκευή.
Στη Θράκη η Τουρκία “κάνει επιχειρήσεις” εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχοντας ως “επιχειρησιακό βραχίονα” μια χούφτα φανατικών που μπαινοβγαίνουν στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες “ανεξαρτητοποίησης” της Θράκης. Τουρκοποίησής της στην πραγματικότητα.
Από το 2013 η Αθήνα ανησυχεί ακόμη περισσότερο. Το καλοκαίρι του 2013 το ελληνικό Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει μέσω εγγράφου του για τους επιπλέον κινδύνους που προκαλούνται στη Θράκη από την αναδιοργάνωση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ. Στο έγγραφο επισημαίνονταν οι δυνατότητες και οι πρακτικές της ΜΙΤ σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών,αλλά και σε ψυχολογικές επιχειρήσεις. 
Σύμφωνα με την ανάλυση του 2013, «η κυβέρνηση Ερντογάν θα συνεχί­σει τις προσπάθειες θεσμοθέτησης αλλαγών σε φορείς που θα την καταστήσουν πλέον πολίτική δύναμη με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, προ­καλώντας τη δημιουργία επιπλέον πολώσεων στην Τουρκία». 
 Η αναδιοργάνωση της ΜΙΤ είχε πολλά σημεία που ανησυχούσαν και ανησυχούν τους Έλληνες επιτελείς. Με νόμο ο Ερντογάν έδινε απεριόριστες δυνατότητες στην ΜΙΤ για να παρακολουθεί τους πάντες εντός κι εκτός Τουρκίας  και να κάνει επιχειρήσεις έξω από τα τουρκικά σύνορα.
 Επίσης το σχετικό νομοθέτημα που άφηνε ανεξέλεγκτη τη ΜΙΤ προέβλεπε και την εμπλοκή εν ενεργεία στελεχών της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), προκαλώντας έκπληξη και προ­βληματισμό για τον λόγο για τον οποίο θα ήταν αναγκαίο τέτοιο προσωπικό στη ΜΙΤ. Θεωρούνται η «αφρόκρεμα» των στελεχών των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΤΕΔ και είναι εκπαιδευμένοι να αναλαμβάνουν ειδικές επιχει­ρήσεις σε εχθρικό έδαφος, ψυχολογικές επιχει­ρήσεις αλλά και επιχειρήσεις προπαρασκευής πληθυσμού στη χώρα-στόχο. Σημαντική λεπτομέρεια; Οι δύο τελευταίοι Τούρκοι που παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές δήλωσαν μέλη των Bordo Bereli.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.