Όταν ο Κ.Μητσοτάκης ζητούσε την «ακύρωση» της Συμφωνίας των Πρεσπών και τώρα ζητάει τον «σεβασμό» της από τους Σκοπιανούς

Μόνο ως αλλοπρόσαλλη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το 2019 είχε πει το εξής:

«Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών».

Που σημαίνει ότι γνώριζε πως θα ψηφιστεί και θα κυρωθεί από τη Βουλή αλλά υποσχόταν ότι θα έκανε ότι χρειάζονταν για να την ακυρώσει.

Το 2023 όμως έλεγε εντελώς διαφορετικά πράγματα: «Καλώ την Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τις Πρέσπες».

Πώς το εξέλαβαν αυτά οι Σκοπιανοί;

Ως ένδειξη φανερής αδυναμίας και ότι κάποιοι άλλοι βρίσκονται από πίσω που πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί την συμφωνία αυτή ως έχει.

Με λίγα λόγια θεώρησαν πως δεν αντιμετωπίζουν καμιά απειλή για τα όσα κέρδισα ανεξαρτήτως από το ποια θα είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε κάθε αξιοπιστία λέγοντας εντελώς αντίθετα πράγματα μέσα σε διάστημα λίγων ετών.

Ακόμα και όταν ορκίστηκε η νέα πρόεδρος των Σκοπίων, που προέρχεται από το χώρο του εθνικιστικού VMRO, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν «να σεβαστεί η νέα πρόεδρος την συμφωνία των Πρεσπών».

Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε φοβία απέναντι στα Σκόπια και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε ακόμα και αν από αύριο πάψουν να τηρούν έστω και την κάκιστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κάτι το οποίο ξεκίνησαν να κάνουν τα Σκόπια αμέσως μετά την επόμενη μέρα τις κύρωσης της συμφωνίας αυτής.

Τώρα πριν από λίγο με νέα ανάρτηση του επιχείρησε να φανεί πιο σκληρός, αλλά από τη στιγμή που δεν τολμάει να καταγγείλει την Συμφωνία των Πρεσπών, ότι κι αν πει θα είναι απλώς λόγια και τίποτε παραπάνω.

Χαρακτήρισε την ενέργεια της νέας Σκοπιανής προέδρου «ανεπίτρεπτη και παράνομη», αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα την στεναχωρήσει ιδιαίτερα γιατί απλούστατα και η ίδια και ο χώρος της θέλω να απορρίψουν στην πράξη αυτή τη συνθήκη.

Ο λόγος είναι πολύ απλός: Ξέρουν ότι ακόμα κι αν παραβιάσουν εντελώς την Συμφωνία των Πρεσπών η Δύση δεν θα τους κάνει τίποτα.

Τι μπορεί να τους κάνει; Να τους διώξει από το ΝΑΤΟ; Ούτε για αστείο.

Να ανακοπεί η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ;

Πιο πιθανό είναι να πιεστεί η Ελλάδα να αποδεχτεί τα Σκόπια στην ΕΕ παρά να πιεστούν τα Σκόπια να τηρήσουν την συμφωνία και ότι αυτή προβλέπει όσο κακή κι αν είναι για την Ελλάδα.

Άλλωστε η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ είναι στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Όπως δηλαδή συνέβαινε και με το ΝΑΤΟ (εδώ ήταν καθαρά αμερικανική στρατηγική επιλογή).

Μία συμφωνία από την οποία έτσι κι αλλιώς κέρδισαν τα Σκόπια.

Απλά στη διαδρομή σκέφτηκαν «γιατί να μην τα πάρουν όλα;» και αυτό επιχειρούν να κάνουν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.