Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα – Οι προσδοκίες και τα σχόλια των δύο πλευρών

Τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γείτονος διαβάζουν θετικά την επικείμενη συναντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η Αθήνα διατηρεί ρεαλιστικές προσδοκίες χωρίς αυταπάτες για αυτή την πέμπτη κατά σειρά συνάντηση κορυφής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η Οdatv αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «λιώνει ο πάγος με τη γείτονα», ενώ η Sabah μιλά για κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, για την επιδίωξη μιας ειλικρινούς επίσκεψης.

«Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μια στρατηγική επιλογή την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μια πενταετία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χίο.

Την ίδια ώρα το Reuters σε ειδικό αφιέρωμά του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως η Μονή χτίστηκε κοντά στα τείχη της αρχαίας πόλης της Κωνσταντινούπολης, φιλοξενώντας μωσαϊκά του 14ου αιώνα, που απεικονίζουν ιστορίες από τη Βίβλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της μετατροπής της σε τζαμί αναμένεται να θέσει και ο επικεφαλής της ελληνικής ανιτπροσωπείας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Τούρκοι αναλυτές που ακτινοσκοπούν την ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει ζήτημα σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο κι ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν κοινό σχέδιο δράσης.

Στη συνάντηση της Αθήνας είχε συμφωνηθεί η αύξηση του εμπορικού όγκου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια και τώρα θα συζητήσουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν ως προς αυτό το θέμα. Αναμένουν ακόμη να εξεταστούν και πολλά σημαντικά ζητήματα από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και τον τουρισμό.

Αναλυτές λένε ότι κεντρικό θέμα είναι και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία συνεχίζει τις σεισμικές της έρευνες και ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει μηνύματα στον Έλληνα πρωθυπουργό προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντικό θέμα για την Άγκυρα είναι και η κατεχόμενη Κύπρος, η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως την αποκαλούν, εννοώντας το Κυπριακό. Η Τουρκία στηρίζει το μοντέλος των δύο κρατών και αναμένεται να συζητηθούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στο νησί, όπως η Άγκυρα την αντιλαμβάνεται.

Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά τους καλοκαιρινούς μήνες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.