Ευρωεκλογές 2024: Συμμετέχει το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ που σάρωσε στις προηγούμενες ευρωεκλογές σε Ροδόπη-Ξάνθη

Υψηλά ποσοστά συγέντρωσε το μειονοτικό «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» σε Ροδόπη και της Ξάνθη στις ευρωεκλογές 2019.

Γ.Αθανασίου

Το ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές 2019 βρίσκεται μπροστά με ποσοστά της τάξεως του 37,45% στην Ροδόπη, αφήνοντας πίσω του τη ΝΔ, που αγγίζει το 20,48%, ενώ στην Ξάνθη είναι τρίτο με 19,18%. Το ΚΙΕΦ είναι το μειονοτικό κόμμα της Θράκης με πρόεδρο την Τσιγδέμ Ασάφογλου, το οποίο κατέβηκε ως ανεξάρτητο στις ευρωεκλογές 2019.

Το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ-DEB) στη Θράκη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αγκυρα, διακινώντας σε κάθε ευκαιρία ανθελληνική προπαγάνδα. Με αφορμή την περιοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ξάνθη και Κομοτηνή, προσπαθούν να ανακινήσουν θέμα “τουρκικής μειονότητας”. Έχοντας ως στόχο να πλήξουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, έστειλαν επιστολή στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τις μειονότητες, αναπτύσσοντας την τουρκική ατζέντα στη Θράκη.

Στην ανακοίνωσή τους, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2023, η πρόεδρος του DEB, Τσιγδέμ Ασάφογλου, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο που ο Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα της “τουρκικής” μειονότητας, παραβλέποντας τις διακρίσεις και τις στερήσεις των δικαιωμάτων της. Ανέφερε επίσης ότι οι ίδιοι καλούν τους Ευρωπαίους να δουν από κοντά την κατάσταση στην περιοχή.

deb

Στην επιστολή τους στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τις μειονότητες, ισχυρίζονται ότι στη Θράκη καταπατούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ειδικότερα, αναφέρονται στα προβλήματα στην εκπαίδευση, την έλλειψη μουσουλμανικών νηπιαγωγείων, τις δυσκολίες στην επιλογή του θρησκευτικού ηγέτη της μειονότητας και στη διαχείριση των μουσουλμανικών ιδρυμάτων. Επισημαίνουν επίσης την αποκλειστική χρήση του όρου “τουρκική” μειονότητα εδώ και 50 χρόνια και την έλλειψη αντίδρασης από το δικαστικό σύστημα σε επιθέσεις κατά της μειονότητας από ελληνικά μέσα και αρχές.

Τι ψήφους πήρε το ”μειονοτικό κόμμα” στην Θράκη:

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.