Με Φρέντη Μπελέρη και Πύρρο Δήμα ενώνονται οι Βορειοηπειρώτες στις Ευρωεκλογές

Αυτό που αναμενόταν, έγινε συγκεκριμένο.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πολιτικός κρατούμενος στην Αλβανία, ως νικητής του Δήμου Χιμάρας, εντάσσεται στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωβουλευτικές εκλογές. Ενθουσιασμός στην Αθήνα, που όμως πηγάζει από την αδικία στα Τίρανα, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα μιας αυξανόμενης έντασης, πρώτα στη Χιμάρα, μετά στα Τίρανα και στην Αθήνα, γράφει ο Σταύρη Μάρκο στην ιστοσελίδα του.

Και φυσικά στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας, δύο σημαντικοί βετεράνοι, για τους οποίους, εδώ και ένα χρόνο, η κοινή γνώμη στην Αλβανία βιώνει καθημερινά , μεθοδεύσεις, εντάσεις, συλλήψεις και πάνω απ’ όλα επιστροφή στην ιστορική αναδρομή της τραγικής μοίρας της Ελληνικής Μειονότητας και ιδιαίτερα του ζητήματος της Χιμάρας.

Ενθουσιασμός στην Ελλάδα

Η ελληνική διπλωματία είναι προσεκτική όταν ασχολείται με θέματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Αυτή τη φορά, ο παράγοντας της ψήφου, ξεπέρασε την παράδοση, έδειξε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να ψηφίσουμε όχι μόνο για οικονομικά προγράμματα όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να ψηφίσουμε εθνικά, όπως οι δημοσκοπήσεις στην Ευρώπη δείχνουν αυτό τη νέα τάση.

Και προφανώς, η απόφαση έχει ληφθεί.

Ο Μπελέρι, πολιτικά φυλακισμένος στην Αλβανία, θα προσπαθήσει να ενταχθεί στη λίστα με τους νικητές της Νέας Δημοκρατίας για τους ευρωβουλευτές. Θα το αντέξουν; Γιατί τίθεται το ερώτημα; Διότι οι δημοσκοπήσεις, ως μεμονωμένος υποψήφιος, τον βάζουν στους πιο πολυψηφισμένους σε όλο το φάσμα των δεξιών και εθνικιστικών ψήφων, μαζί με τον Πύρο Δήμα. Και όχι μόνο αυτό.

Για πρώτη φορά υπάρχει μια ιστορική κινητοποίηση, ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία, οι ψήφοι των 280 χιλιάδων Βορειοηπειρωτών θα ενωθούν σε έναν ενιαίο στόχο, μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση, για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Χιμάρας και της μελλοντικής επιβίωσης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Πριν λίγες μέρες έγραψα ότι ο Βορειοηπειρώτης θα ενταχθεί σε ένα νέο φόρουμ στην Αλβανία, κοντά σε ένα σχήμα που τον ενώνει με το κόμμα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, και για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και τόπος: «Εγώ παίρνω αποφάσεις».

Αντιδράσεις στην Αλβανία

Έντι Ράμα: «Προχωρούσαμε προς μια ειρηνική λύση, αλλά καταλήξαμε σε εθνικισμούς»

Λουμπόνια: «Η Ελλάδα, έχει  δυνατότητα, να μας χρεοκοπήσει…».

Στην Αλβανία, τα ΜΜΕ (Αλβανοί ολιγάρχες της Χιμάρας που ελέγχουν τον Τύπο) ξέσπασαν σε εντάσεις, προσβολές και μη ρεαλιστικές προβλέψεις για το ζήτημα Μπελέρι και της Χιμάρας, θέλοντας να επαναφέρουν τις εθνικιστικές συζητήσεις στη σκηνή ως αποτέλεσμα των συνεχών απαιτήσεων της Ελλάδας για τη Βόρεια Ήπειρο…

Το ιδιαίτερο όμως ήταν η αντίδραση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC τόνισε ότι «Με αυτή την εξέλιξη είμαστε απογοητευμένοι που η αλβανική δικαιοσύνη ενεργεί και ότι περπατούσαμε σε κλίμα μείωσης της έντασης με την Ελλάδα, όταν, δυστυχώς, καταλήξαμε στην ανάπτυξη του εθνικισμού».

Δεν είναι γνωστό αν ο Έντι Ράμα, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα πάει ή όχι στην αναμενόμενη επίσκεψη στην Αθήνα.

Για την επιδείνωση της κατάστασης με την Ελλάδα, ο πολιτικός αναλυτής Φάτος Λουμπόνια, έχει δηλώσει ότι «Το ζήτημα Μπελέρη» λόγω μιας άδικης δικαστικής εξέλιξης απέναντί ​​του, θα φέρει συνέπειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ακόμη και νομίζω ότι «η Ελλάδα, έχει  δυνατότητα, να μας χρεοκοπήσει».

 Η παρέλαση στη Νέα Υόρκη

Όπως είχαμε προβλέψει, ο Φρέντι Μπελέρι κυριάρχησε στην παρέλασης της Νέας Υόρκης, την περασμένη Κυριακή, για να εκφράσει την αγανάκτηση για την πολιτική φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας.

Όχι μόνο αυτό, αλλά το μήνυμα ήταν για την αμερικανική κυβέρνηση και αυτή της Αλβανίας, να θυμούνται ότι οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα της Χιμάρας και της Ελληνικής Μειονότητας βρίσκονται σε υποβάθμιση, ενθυμούμενοι ότι η Αλβανία έχει διεθνείς υποχρεώσεις να φροντίζει τους Έλληνες της Αλβανίας

Φυσικά, για την αμερικανική κυβέρνηση δεν υπάρχει διπλωματική δικαίωση, πόσο καιρό η Ελλάδα βοήθησε και βοηθάει την ένταξη των Βαλκανίων και ιδιαίτερα του Κοσσυφοπεδίου στην ευρωπαϊκή πορεία.

Αυτή η γεωπολιτική αποζημίωση για την Ελλάδα στα Βαλκάνια έχει συναισθηματική υποστήριξη στην Ουάσιγκτον, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, όπου δύο Βορειο-Ηπειρώτες από τη Χιμάρα, αποτελούν τον πυρήνα της λίστας για ευρωβουλευτές από την Ελλάδα, θα φέρουν μια ποιοτική αλλαγή σε αυτό που λέμε αυξημένη γεωπολιτική εκπροσώπηση των Βορειοηπειρωτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές εντάσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες από την αμερικανική κυβέρνηση για να σταματήσει η μαζική λεηλασία της περιουσίας της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα και για το λόγο αυτό, ορισμένα αμερικανικά όργανα ασφαλείας ενεργούν σύμφωνα με οι ελληνικές πρωτοβουλίες και οι ευρωπαϊκές, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία, μέσω της στήριξης του Spak, αλλά αυτά δεν αρκούν.

Έχει διαπιστωθεί κλιμάκωση εγκληματικών ομάδων στις ακτές του Ιονίου της Αλβανίας, αλλά ότι η αλβανική δικαιοσύνη δεν ενεργεί ή συνδέεται με τις ομάδες συμφερόντων των ολιγαρχικών, δείχνοντας επί τόπου αύξηση της ανασφάλειας προς την ελληνική κοινότητα και τους ακίνητα στο Νότο στην Αλβανία και ιδιαίτερα στη Χιμάρα.

SManalysis

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.