Το Τουρκικό Σχέδιο Εποικισμού – Νιχάτ Ερίμ 1956 – που έκτοτε γνώριζε το Φόρειν ΄Οφις και υποβοηθούσε

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Σήμερα επανέρχομαι στο ιστορικό του τουρκικού σχεδίου εποικισμού της Κύπρου για να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην επικρατούν λανθασμένες απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια. Υπενθυμίζω το άρθρο μου στην  έντυπη «Σημερινή» 4.9.2022 και ηλεκτρονική 8.9.2022 «Το Φόρεϊν Όφις μάς ενημέρωσε από το 1974 για το ξεκίνημα».

https://simerini.sigmalive.com/article/2022/9/8/to-phorein-ophis-mas-enemerose-apo-to-1974-gia-to-xekinema/  

 «Οι Τ/κ αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα για την κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα» (Sigmalive 24.8.22). Κάπως αργά μας ενημέρωσαν όμως,  οι Τουρκοκύπριοι, για όσα ήδη προ πολλού γνωρίζουμε.  Στόχος η δημογραφική αλλαγή και το εθνικό ξεκαθάρισμα βάση σχεδίου Δρ. Νιχάτ Ερίμ. Ο σκόπιμος εποικισμός των κατεχομένων αναφέρθηκε δύο φορές από την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρώτα το 1992 (Εισηγητής: Αλφονς Κουκό, Ισπανία) και το 2003 (Εισηγητής: Τζαάκο Λάξο, Φιλανδία).
Η έκθεση Κουκό ανέφερε ότι η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου αλλοιώνεται ριζικά με την εγκατάσταση χιλιάδων ξένων που μεταφέρονται από την Τουρκία. (Βλέπε ιστοσελίδα Πρεσβείας ΚΔ στη Βιέννη – «Παράνομες Δημογραφικές Αλλαγές» Οκτώβριος 2006 – http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Embassy_Vienna/vienna.nsf/page74_gr/page74_gr?OpenDocument

O εποικισμός ήταν στο σχέδιο του Δρ. Νιχάτ Ερίμ  για επανάκτηση της Κύπρου,  που παρέδωσε  στον Τούρκο πρωθυπουργού Α. Μεντερές, τον Νοέμβριο του 1956. (Μεταφρασμένο από τα τουρκικά στα ελληνικά από τον κ. Χρ. Ιακώβου, στο βιβλίο του κ. Κώστα Χατζηκωστή « Επτά προεδρικά πορτρέτα». Για τη ύπαρξη του, ευγνωμονούμε τον αείμνηστο Δάσκαλο, Καθηγητή Δρ. Νεοκλή Σαρρή). 

‘Εγραψε σχετικά ο Δρ. Ερίμ: 

«…Η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί αφού πρώτα μετακινηθεί ο Ελληνικός πληθυσμός, έτσι ώστε να υπάγεται στη διοίκηση της αρεσκείας του… Θα πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Αφού η Τουρκία λάβει τα μέτρα της (Φ.Α. βλέπε εισβολές!)  το σύνολο του Τουρκικού πληθυσμού μπορεί να αυξηθεί στον αριθμό που ανερχόταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε μόνο δεν θα ανησυχεί για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου είτε της διχοτόμησης…»

 (Σημ. Στα απαράδεκτα διπλά δημοψηφίσματα το 2004 για το «Σχέδιο Ανάν» ήταν οι κουβαλητοί που ενίσχυσαν την αποδοχή του στα κατεχόμενα). 

Το ιστορικό του εποικισμού, ξεκίνησε προνοητικά από το 1955. Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Φατίν Ζορλού,  είπε στον  Βρετανό ομόλογό του Χάρολτ Μακμίλλαν, στις  31 Αυγούστου 1955, στην διαβόητη Τριμερή στο Λονδίνο,  προκαταλαμβάνοντας  ότι στη Τουρκία υπήρχαν 300,000 Τούρκοι που είχαν κυπριακή καταγωγή άρα είχαν το δικαίωμα επιστροφής. Η Τουρκία ουδέποτε θα δεχόταν η Κύπρος να περάσει στα χέρια της Ελλάδας, και η  αρχή της αυτοδιαθέσεως στην Κύπρο έπρεπε να θεωρηθεί  ως εξαίρεση και έπρεπε να βρεθεί μια άλλη λύση που να την δίδει  και στους Τούρκους δηλαδή στην μειονότητα του 18%.

Και βρέθηκε! Στις 19 Δεκεμβρίου 1956, ο Βρετανός  Υπουργός Αποικιών Alan Lennox-Boyd, τρείς μέρες μετά την κρυφή συμφωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργού Α. Μεντερές στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι   σε «τελική λύση του Κυπριακού δεν θα αποκλείεται η διχοτόμηση και η ξεχωριστή αυτοδιάθεση στους Τούρκους της Κύπρου  και στους Έλληνες της Κύπρου» 

Την δήλωση Ζορλού διάψευσε  αξιωματούχος του Φόρειν ΄Οφις στις 5 Ιουνίου 1959 όταν έγραψε πως  ο κ. Μπαγιουλκέν (Τούρκος αξιωματούχος) τους είπε ότι η Τουρκία δεν σκόπευε να στείλει πίσω όλες τις 47,000 Τουρκοκυπρίων που ήταν τότε στην Τουρκία… (Αυτά  δημοσιεύσαμε στην «Σ» κατά την διάρκεια της τρίμηνης για πρώτη φορά παρουσίασης  βρετανικών εγγράφων το 1989/90 και στη συνέχεια στο βιβλίο «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο» που εκδώσαμε το 1992.) 

Στις 27 Αυγούστου 1974 στη συνάντηση που είχε ομάδα του Φόρειν ΄Οφις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Δρ. Χένρι Κίσινγκερ στην Ουάσιγκτον, όταν πήγαν ειδικά για να αποσπάσουν την υποστήριξή του στην λύση που είχαν αποφασίσει στις 16 Αυγούστου 1974 για την Κύπρο  (όπως ήθελαν οι Τούρκοι) την Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία,   ο  αξιωματούχος Σερ Τζόν Κίλλικ είπε στον Κίσινγκερ ότι «η Άγκυρα σύντομα θα ξεκινούσε την μεταφορά Τούρκων από την Τουρκία  στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου». (Βλέπε άρθρο γράφουσας «Σημερινή» 28.8.2022 «Όταν ο Κίσινγκερ αποφάσισε να υποστηρίξει την βρετανική ΔΔΟ»).

Screenshot 2023 09 10 at 8.54.08 AM

Αναφορά στην ετήσια έκθεση για το 1975

Τον εποικισμό γνώριζε και η ΚΚ!

Στις 21 Φεβρουαρίου 1975 – ο Υπ. Αρμοστής κ. ΄Ολβερ γράφει στο Φόρειν ΄Οφις ότι οι Τούρκοι ξεκινούν  μεγάλης κλίμακας εποικισμό από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα. Και πως ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά δεν έπρεπε να αναμένει  επιστροφή εδαφικού στην δυτική περιοχή και πως ο εποικισμός και η επανεγκατάσταση της Μόρφου και της πέριξ  περιοχής συνεχιζόταν εντατικά. Οι τουρκικές προετοιμασίες ήταν  το ίδιο και στην περιοχή της νέας πόλης της Αμμοχώστου… 

Άλλη αναφορά έλεγε:

«Φθάνουν εδώ με δύο γεμάτα φέρρυ μπόουτ την εβδομάδα και το γνωρίζει  και η Κυπριακή Κυβέρνηση. Το SS Truva  κάνει δρομολόγια μεταξύ Μερσίνης και Αμμοχώστου κάθε μέρα εκτός Κυριακής… ΄Ολο το σχέδιο είναι φοβερά ενορχηστρωμένο και οριστικός εποικισμός λαμβάνει χώρα ειδικά στην περιοχή Καρπασίας και οι έποικοι καταφθάνουν μαζί με τους μουχτάριδες τους…  Το ομόσπονδο τουρκικό κρατίδιο προνόησε κονδύλι γι΄αυτούς τους ανθρώπους και εξασφάλισε οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα για την εγκατάστασή τους. Οι συνθήκες της εγκατάστασης  εδώ 40 – 50,000 από την Τουρκία είναι ανυπολόγιστες. Θα έχει σοβαρές δημογραφικές επιπτώσεις… οι έποικοι θα αντιπροσωπεύονται στα ψηλότερα πολιτικά στρώματα και η φωνή τους θα ακούγεται».  (Όπως προανέφερα με την περίπτωση του δημοψηφίσματος). 

Επίσης  στην ετήσια έκθεση για το 1975 «… ενισχύσεις του πληθυσμού (στα κατεχόμενα) καταφθάνουν σιωπηρά  ως μόνιμοι έποικοι από τη Τουρκία, συνολικός αριθμός στο τέλος του χρόνου 15,000 ή περισσότεροι, αναμένοντας άλλες 20,000 για να εξισώσουν το πληθυσμό μεταξύ των δύο πλευρών της νήσου…»

Screenshot 2023 09 10 at 8.54.16 AM

Έκθεση Υπ. Αρμοστή 21 Φεβρουαρίου 1975

Screenshot 2023 09 10 at 8.54.26 AM

Έκθεση προς Λονδίνο (1975) για τις εβδομαδιαίες αφίξεις με φέρρυ Μπόουτ που γνώριζε και η Κυπριακή Κυβέρνηση, μόνιμος εποικισμός λαμβάνει χώρα ειδικά στην περιοχή Καρπασίας καταφθάνουν μαζί με τους μουχτάρηδες τους.

‘Eκθεση προς το Φόρειν  Όφις 1976 

“…Με την μεταφορά των Τουρκοκυπρίων στο βορρά στις 7 Σεπτεμβρίου, μόνο 130 έμειναν  στις ελεύθερες περιοχές. Ο αριθμός τους μεγαλώνει ραγδαία με τους έποικους από την Τουρκία, που έρχονται για τακτική διαμονή. Είναι δύσκολο να ξέρεις πόσοι αλλά υπολογίζεται να έχουν μεταφερθεί σχεδόν 20,000. Οι Ελληνοκύπριοι διαμαρτύρονται ότι αυτή είναι πολιτική δημογραφικής αλλαγής. Ο στόχος φαίνεται να είναι η αύξηση του πληθυσμού στο Βορρά στις περίπου 160,000….» 

Πως θα προχωρούσε η εκτέλεση του σχεδίου Ερίμ  και ο εποικισμός, γίνεται και στο έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τούρκου υπουργού Γεωργίας κ. Πλουμέρ με ημερ. Σεπτέμβριος 1963 υπογραμμένο από τους Δρ. Φαζίλ Κουτσούκ κατά τα άλλα Αντιπρόεδρο της ΚΔ και   Ραούφ Ντενκτάς , Πρόεδρο της Κοινοτικής Συνέλευσης.  Το οποίο στη βιασύνη του να εγκαταλείψει το γραφείο του όταν καλέστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι  Τουρκοκύπριοι στην δημόσια υπηρεσία να μαζευτούν στην τουρκική συνοικία, λόγω του πραξικοπήματος που θα ξεκινούσαν, προφανώς ο Πλουμέρ το ξέχασε.  ‘Εγραφε μεταξύ άλλων:

«…Τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου δεχθήκαμε ως προσωρινό μεταβατικό στάδιο, ή αλλιώς δεν θα τις υπογράφαμε.  Με αυτές αναγνωρίστηκαν σε διεθνές επίπεδο τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου… Θα ωφεληθούμε από τα λάθη των Ρωμιών και αφού ετοιμαστούμε καλύτερα… θα περιμένουμε την ημέρα που θα θέλουν να χαλάσουν τις συμφωνίες οπότε θα επιτύχουμε την πλήρη ελευθερία μας… Θα ιδρυθεί μια κυβέρνηση αποτελούμενη από Τούρκους… Η Μητέρα Πατρίδα (η Τουρκία) θα αναγνωρίσει αμέσως την κυβέρνηση αυτή… Θα ακολουθήσει η επέμβαση της Μητέρας Πατρίδας και εάν υπάρξει ανάγκη θα αναγνωριστούν αμέσως τα δικαιώματα, ως πολίτες της Δημοκρατίας (εννοείται της τουρκικής που θα ίδρυαν) , εις τους Κυπρίους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εις Τουρκία… η τουρκική κοινότητα που είναι διασπαρμένη εις όλη την νήσο, θα μαζευτεί σε μία ζώνη δια της βίας και θα είναι υποχρεωμένη όπως κρατήσει εκείνη τη ζώνη..». (Βιβλία γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011» και «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019). Όπως και ξεκίνησε το 1964…

Μετά τις δύο τουρκικές εισβολές, η Άγκυρα, ξεκίνησε την αναπλήρωση  του κενού που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες όπως σχεδίασε ο Δρ. Νιχάτ Ερίμ…

Γιατί οι  Τουρκοκυπριακές εφημερίδες δεν ασχολούνται  με  το σχέδιο  Νιχάτ Ερίμ και το έγγραφο Πλουμέρ;  Τα οποία  η Άγκυρα και Τ/κ  ηγεσίες ακολουθούν  κατά γράμμα μέχρι σήμερα για πλήρη αρπαγή και ισλαμοποίηση της νήσου αλλά κανένας στα κατεχόμενα δεν τολμά να το αναφέρει…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 10/9/2023 onisilos.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.