Όταν το τουρκικό παρακράτος και ο …Κυριάκος Μητσοτάκης χτυπούσαν τον Πάνο Καμμένο για την αμερικανική βάση στην Κάρπαθο

Το τουρκικό παρακράτος είναι πανίσχυρο και έχει τεράστιες πρόσβασεις στην άλλη όχθη του ατλαντικού. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με την ακύρωση του East Med, ο οποίος μάλιστα αποτελούσε νόμο του αμερικανικού κράτους, επί κυβερνήσεων Τσίπρα – Καμμένου και Τραμπ. Εκεί ακριβώς αποκαλύψαμε το πως η Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει και έχει τοποθετήσει στελέχη σε κορυφαίες θέσεις του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, όπως παλαιότερα είχε τοποθετήσει τον Μπράιζα στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, προκειμένου να ακυρώσει την πολιτική των αγωγών του Κώστα Καραμανλή.

Τώρα, το βρώμικο παιχνίδι το έπαιξε η τουρκάλα και υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Ναζ Ντουράκογλου. Η οποία εξαπάτησε το αμερικανικό κογκρέσο στέλνοντας μία επιστολή με την οποία υπαγόρευε στους δημοκρατικούς νομοθέτες ότι ο east Med δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα! Την συγκεκριμένη επιστολή την είχαν αποκαλύψει ο Μπιλιράκης και η Μαλλιωτάκη, Ελληνοαμερικάνοι βουλευτές που προσπάθησαν να υπερασπίσουν το εθνικό συμφέρον, χωρίς όμως να βρουν ανταπόκριση από την Αθήνα.

Η επιστολή  της 4ης Φεβ. 2022

toyrkia f 161

toyrkia f 161 2

«Σας προτρέπουμε σθεναρά να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας για νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού και να λάβετε άμεσα μέτρα για να λογοδοτήσει το καθεστώς Ερντογάν», αναφέρει η επιστολή του Κογκρέσου της 4ης Φεβρουαρίου προς τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον τουρκικό στρατό, έως ότου ο Πρόεδρος Ερντογάν λάβει απτά βήματα για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το προηγούμενο δείχνει ότι δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά τους εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων».

Εδώ εμφανίζεται για ακόμα μια φορά η γνωστή “τουρκάλα” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ναζ Ντουράκογλου

Διαβάστε την απάντησή της στην επιστολή της 4ης Φεβ. 2022 …
ντουρακογλου f16 τουρκια1
ντουρακογλου f16 toyrkia2

Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα που πληρώθηκε».

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο.

Και προστίθεται: «Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ειδοποίηση του Κογκρέσου εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει».

Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, χωρίς να διασφαλίσει ούτε τον αγωγό, ούτε φυσικά το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, όρος που είχε τεθεί απαρέγκλιτα από τον Πάνο Καμμένο για την λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα έγινε η μοναδική χώρα που υπέγραψε μία αμυντική συμφωνία από την οποία όχι μόνο δεν πήρε τίποτα, αλλά έχασε και τα κεκτημένα!

Τις τελευταίες ώρες λοιπόν, στο Κογκρέσο ψηφίζεται μία ιστορική τροπολογία για την δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. Πρόκειται εκ πρώτης όψεως, για την μεγάλη δικαίωση του Πάνου καμμένου, ο οποίος είχε αγωνιστεί για την δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο και είχε δώσει μάλιστα τα χέρια με τον τότε εμβληματικό υπουργό άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis!

1 Αυγούστου 2023

Δελτίο τύπου
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, D.C. 
IMG 20230802 124628
IMG 20230802 124707
Σήμερα, η βουλευτής των ΗΠΑ Grace Meng (D-NY), μέλος του Hellenic Caucus (επιτροπή για θέματα Ελλάδας) του Κογκρέσου και της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Βουλής για τις κρατικές και ξένες επιχειρήσεις, υποστήριξε θερμά τη συμπερίληψη της τροπολογίας της, που υπογραμμίζει την υποστήριξη προς την Ελλάδα στην Εθνική Άμυνα.
Η τροπολογία προτάθηκε να συμπεριληφθεί στο νόμο National Defense Authorization Act (NDAA), ο ετήσιος νόμος εξουσιοδότησης για το Υπουργείο Άμυνας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία απαιτεί από τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, έκθεση για τη σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ειδικά σε ελληνικά νησιά. 

Στην συμφωνία Καμμένου – Mattis συμπεριλαμβανόταν ένας στρατηγικός όρος για την Ελλάδα: Η αμερικανική αντιπυραυλική ομπρέλα τόσο για την Κάρπαθο όσο και για ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο, η οποία θα προστάτευε τα ελληνικά νησιά με αμυντική συμφωνία η οποία θα βασιζόταν στο άρθρο 51 παρ. 2 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που αναφερόταν ρητά στην συμφωνία.

Ο συγκεκριμένος όρος έχει υπαρξιακή σημασία για την Ελλάδα. Σε περίπτωση που κάποιο ελληνικό νησί απειληθεί, τότε η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα θα έπρεπε να παρέμβει, ανεξαρτήτως εχθρού, για να ενισχύσει την ελληνική εθνική άμυνα! Ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ δηλαδή, Αφού η διμερής συμφωνία ήταν συγκεκριμένη και με αυστηρές δεσμεύσεις. Όπως ακριβώς η ελληνογαλλική συμφωνία.

Αυτά που ακολούθησαν τότε, ήταν τραγικά. Τόσο ο αμερικανός υπουργός άμυνας ο οποίος ήδη ήταν στο στόχαστρο των Τούρκων, όσο και ο Πάνος Καμμένος, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα σε ένα επαναλαμβανόμενο ρεσιτάλ γελοιότητας, ακόμα και ως πρωθυπουργός, ειρωνευόταν την πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου, λειτουργώντας ως φερέφωνο του Ερντογάν!

Δείτε την αισχρή δήλωση Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής:

Το θέμα φυσικά δεν είναι τι κάνουν οι Τούρκοι, αλλά τι κάνουμε εμείς. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυστυχώς έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων πάρα για τον ελληνισμό. Εξού και η παγωμένη αντίδραση στις εξελίξεις στο Κογκρέσο για την δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φυσικά είναι θετική για την Ελλάδα, εφόσον πατήσει πάνω στην συμφωνία που είχε επιτύχει ο Πάνος Καμμένος με τον τότε αμερικανό ομόλογό του. Δηλαδή, αμερικανική στρατιωτική βάση σε ένα ελληνικό νησί, με αντίστοιχη αντιπυραυλική ασπίδα η οποία θα συνδράμει αμυντικά την Ελλάδα σε επικείμενη απειλή, όπως αυτοί ορίζεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Όχι μία απλή βάση σε ένα νησί που από ελληνικό θα μεταμορφωθεί σε νατοϊκό και θα υπάγεται στην συνολική συμφωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν που σκανδαλωδώς δεν περιλαμβάνει την ρητή αναφορά στο άρθρο 51.

Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.