Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διαρρέουν πως για χάρη των ελληνοτουρκικών σχέσεων ακυρώθηκε η ελληνική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» στο Αιγαίο

Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της ακύρωσης της μεγαλύτερης ναυτικής άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, της «DenizKurdu» («Ο Θαλασσόλυκος»), που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί 1-12 Ιουνίου στο Αιγαίο, άρχισε να διαρρέεται από την Τουρκία ότι και η Ελλάδα ακύρωσε (σ.σ. πρώτη, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ) τη δική της μεγάλη άσκηση στο Αρχιπέλαγος, την «ΚΑΤΑΙΓΙΣ», κάνοντας λόγο για αμοιβαίες κινήσεις ενίσχυσης των διμερών σχέσεων!

Παρότι οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ακύρωση του «Θαλασσόλυκου» έγινε για οικονομικούς λόγους, σήμερα η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet έγραψε ότι Τουρκία και Ελλάδα ακύρωσαν στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, «σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις».

Μάλιστα, οι πηγές που επικαλείται γι’ αυτό η hurriyetdailynews είναι από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, με τα τουρκικά ΜΜΕ για ακόμα μία φορά να ενημερώνουν τους Έλληνες για θέματα που αφορούν την Ελλάδα…

Φαίνεται ότι το μορατόριουμ που περιγραφόταν στο μνημόνιο Παπούλια–Γιλμάζ (από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου), επεκτείνεται, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει και ανακοινώσει ο Χουλουσί Ακάρ (και όχι κάποιος Έλληνας) από τις 7 Απριλίου…

Βέβαια, ακόμα κι έτσι, η Άγκυρα βρίσκει τρόπους να παραβιάζει αυτό το μορατόριουμ…

  • Γράφει αναλυτικά στο ρεπορτάζ της η hurriyetdailynews:

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία και η Ελλάδα ακύρωσαν τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους στο Αιγαίο Πέλαγος και πραγματοποιούν εκπαίδευση μικρής κλίμακας.

Με τις συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, οι δύο γείτονες έχουν κάνει αμοιβαία βήματα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Ελλάδα ακύρωσε την Άσκηση «Καταιγίς», την οποία διεξάγει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου κάθε έτους καλύπτοντας όλο το Αιγαίο. Αντίθετα, πραγματοποιήθηκαν προγράμματα κατάρτισης μικρής κλίμακας.

Με το βήμα της Ελλάδας, το τουρκικό υπουργείο ακύρωσε επίσης την άσκηση «Deniz Kurdu» («Θαλασσόλυκος») στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες άτομα προσωπικό, με πλοία, υποβρύχια και επανδρωμένα και μη, εναέρια οχήματα.

Η άσκηση μεγάλης κλίμακας πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου κάθε έτους. Στην επίσκεψή του στη σεισμόπληκτη πόλη Χατάι τον Φεβρουάριο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι τα δύο κράτη συμφώνησαν να αναπτύξουν μια ατζέντα βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον περασμένο μήνα υπενθύμισε ότι υπάρχει μορατόριουμ μεταξύ των δύο χωρών για την αποτροπή διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά την τουριστική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να την επεκτείνει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.