Οι ΗΠΑ ζητούν τον αφοπλισμό της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ουάσινγκτον ακροβατεί μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας, με δικαιολογία τη λύση στα ελληνοτουρκικά.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ πραγματοποίησε προ ολίγων ημερών διερευνητική επίσκεψη στο «τρίγωνο του διαβόλου» -Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα, με σαφείς εντολές από τον προϊστάμενό της, Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, οι χώρες αυτές «να τα βρουν μεταξύ τους», σύμφωνα με ακριβείς υψηλές διπλωματικές πηγές.

Της Κύρας Αδάμ

Η κυρία Νούλαντ, ερχόμενη στην Αθήνα από την Άγκυρα και με βάση την τουρκική ενημέρωση που είχε λάβει, είχε και έτοιμες ρηξικέλευθες «λύσεις» στα προβλήματα Αθήνας – Άγκυρας.

Σύμφωνα με τις απόλυτα ακριβείς διπλωματικές πηγές, η Βικτόρια Νούλαντ υποστήριξε στις επαφές της στην Αθήνα (αλλά και στη Λευκωσία) πως, δεδομένου ότι υπάρχουν ο 6ος Στόλος αλλά και ο γαλλικός στόλος στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου. Εξ αυτού του γεγονότος δεν υπάρχει ανησυχία κυριαρχικής αβεβαιότητας… Αυτό επιβάλλει αφοπλισμό των χωρών, δηλαδή δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εξοπλισμών…

nb nuland victoria1 2
Βικτόρια Νούλαντ

Με άλλα λόγια, η κυρία Νούλαντ εμφανίστηκε ως «εντολοδόχος» της Άγκυρας, η οποία μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα επικαλείται τις συνθήκες, απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και διαμαρτύρεταιεντόνως για τους ελληνικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Προηγουμένως, στην Άγκυρα, η κυρία Νούλαντ έγινε αποδέκτης, για μια ακόμα φορά, των ισχυρισμών που έχει παρουσιάσει η τουρκική κυβέρνηση τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ όσο και στον νυν ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και θα παρουσιάσει για μια ακόμα φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Μάιο, στην αμερικανική κυβέρνηση, ύστερα από την πρόσκληση επίσκεψηςπου του απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες ακριβείς διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε στην κυρία Νούλαντ ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί παράνομα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τονίζοντας ότι αυτό το έχει παραδεχθεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και το αποκαλύπτουν οι δορυφόροι. Δι’ αυτού του λόγου, επέμεινε ο κ. Τσαβούσογλου στην κυρία Νούλαντ, «δεν μπορούμε να αφήσουμε απροστάτευτους τους Τούρκους πολίτες».

nb dendias cavusoglou
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας

Δι’ αυτού του τρόπου, η Άγκυρα εδώ και καιρό επιχειρεί να πλασάρει στην αμερικανική κυβέρνηση την εικόνα «του απειλούμενου θύματος» από την Ελλάδα, που την οδήγησε αναγκαστικώς στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι, λόγω της ελληνικής παραβατικότητας, βρισκόταν «σε δύσκολη θέση», γιατί δεν είχε στη διάθεσή της τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, εξ ου και «αναγκάστηκε» να πάρει τους S-400.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, μεσούντος του πολέμου στην Oυκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα -κατά το κοινώς λεγόμενο, «έχουν θάψει»- την υπόθεση αγοράς των S-400 από την Τουρκία. Αντιθέτως, έχουν ανοίξει τον δρόμο για την αγορά από την Τουρκία 40 αναβαθμισμένων F-16, με την Άγκυρα να επιμένει ότι θα πάρει και τα ανταλλακτικά τους για πέντε χρόνια.

Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Νούλαντ για τη στάση Ελλάδας και Τουρκίας απέναντι στην Ουκρανία: «Τσουβάλιασε» τις δύο χώρες, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να πάρουν τα εύσημαλόγω των ενεργειών τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας – καθεμιά με τον τρόπο της!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.