Η Τουρκία «σημαδεύει» τη βραχονησίδα Κανδελιούσσα λίγο πριν τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων

Για τρίτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, κατεγράφη υπέρπτηση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κανδελιούσσα. Μια νησίδα κοντά στη Ρόδο και τη Νίσυρο

(Ανανεωμένο) Για τρίτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, σήμερα «πιάστηκε» και πάλι τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετάει πάνω από τη βραχονησίδα, Κανδελιούσσα. Κι’ αυτό, λίγο πριν τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων, στις 31 Ιανουαρίου 1996.

Χτες, έγινε μια ακόμα υπέρπτηση UAV, στις 17:51, στα 19.000 πόδια, όπως επίσης και στις 3 Ιανουαρίου 2022. Σήμερα τουρκικό UAV πέταξε πάνω από τη νησίδα στις 9,52, 9,53 και στις 9,55 το πρωΐ.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αρμοδίων Αρχών, ένα τουρκικό UAV έκανε 26 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ), στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Μια από αυτές ήταν υπέρπτηση στην Κανδελιούσσα. Καθημερινώς, τουρκικά UAV, εκτός των άλλων περιοχών του ανατολικού Αιγαίου, πετούν και στο ύψος ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, συνήθως κοντά στα τουρκικά παράλια. Από εκεί, αρκετές φορές «εισβάλλουν» στον ΕΕΧ ή κάνουν υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, όπως τώρα στην Κανδελιούσσα.

 

Η Τουρκία «σημαδεύει» τη βραχονησίδα Κανδελιούσσα λίγο πριν τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων 425729 photo

 

Χτες, έγιναν συνολικά δεκατρείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) από δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), καθώς και πέντε από μαχητικά, F-16, οι οποίες κατεγράφησαν στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κατεγράφησαν, επίσης, κινήσεις δύο F-16 και δύο F-4, τεσσάρων ελικοπτέρων , δύο αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πολέμου, ATR-72, δύο κατασκοπευτικών, CN-235 και δύο UAV.

Να σημειωθεί πως τα ATR (ιταλικά με γαλλικό εξοπλισμό) παίρνουν ενεργά μέρος στον χορό των παραβιάσεων, από πέρυσι στο τέλος του έτους. Χτες, ένα ATR «έγραψε» τρεις παραβάσεις.

Τα αεροσκάφη αυτά αρκετές φορές κάθε εβδομάδα διασχίζουν το Αιγαίο, κόβοντας ουσιαστικά τον εναέριο χώρο του Πελάγους στη μέση. Κατά τον τρόπο αυτό, «χαράσσουν» τη γραμμή στο σημείο όπου η Άγκυρα εγείρει αξιώσεις στο Αιγαίο.

Η συνήθως διαδρομή των ATR είναι στην «πλάτη» της Ρόδου και της Κω, και κοντά από Νίσυρο, Τήλο, Κανδελιούσσα.

 

Η Τουρκία «σημαδεύει» τη βραχονησίδα Κανδελιούσσα λίγο πριν τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων 425730 photo

 

Μεταξύ Νισύρου – Τήλου

Όπως ανέφερε το Antinews στις 3 Ιανουαρίου, η Κανδελιούσσα είναι μια βραχονησίδα ανάμεσα στην Κω και τη Ρόδο, πιο κοντά στα νησιά Νίσυρος και Τήλος, στην οποία ουδέποτε έχει αναφερθεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι, δια των διαρροών σε καθεστωτικά Μέσα Ενημέρωσης, έχουν γίνει αναφορές στη νήσο Αλιμιά, δίπλα και βόρεια της Ρόδου. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «Sözcü», μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2021, έκανε λόγο για «ελληνική κατοχή ενός ακόμα νησιού».

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι τον Αύγουστο του 2020, κοντά στη νήσο Χάλκη, βορείως της Ρόδου, και ενώ συνεχίζονταν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει, σύμφωνα με την Αθήνα, σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, το οποίο, μέσα στη νύκτα μάλιστα, έπαιρνε μέρος στην επιχείρηση έρευνας-διάσωσης μεταναστών-προσφύγων από ναυάγιο ταχύπλοου.

Στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, όπου βρίσκονται και οι Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Αλιμιά και Κανδελιούσσα, σχεδόν καθημερινώς πετούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και δεν είναι σύνηθες να φτάνουν στο ύψος της Κανδελιούσσας. Κάτι, ωστόσο, που δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις τουρκικών UAV τα οποία υπερίπτανται ακόμα και πολλών μεγάλων ελληνικών νησιών.

Πολλές πτήσεις τουρκικών UAV καταγράφονται στο Βόρειο Αιγαίο και στον Έβρο, κοντά στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σάμο, όπως επίσης και στην Κω και Ρόδο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.