Το σχήμα Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ είναι ο πάροχος ασφαλείας στην Ανατ. Μεσόγειο

Ως επιστέγασμα της γεωπολιτικής αναβάθμισης και έμπρακτη απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται η διακομματική υπερψήφιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, ως μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει και τη σημασία της εγκαθίδρυσης πολυμερών σχημάτων στην περιοχή.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας Αθήνας- Ουάσιγκτον έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία η γεωστρατηγική εξίσωση της υφηλίου γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη.

«Ο συγκεκριμένος Νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας.

»Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού.

»Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο νόμο της Γερουσίας προβλέπονται μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο πώλησης των F-35 στην Ελλάδα καθώς και η χρηματοδότηση της Ελλάδας για προμήθεια αμυντικού υλικού και για παροχή εκπαίδευσης στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσον αφορά την ενίσχυση των εγκαταστάσεων επί ελληνικού εδάφους, στην ελληνοαμερικανική συμφωνία δίνεται έμφαση πρώτον στην Αλεξανδρούπολη, ως κόμβου μεταφοράς δυνάμεων στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη και αντιστοίχως στη Σούδα για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ενισχύεται η αποτρεπτική ισχύς της χώρας

«Δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ασία και τον Ειρηνικό.

»Όμως τα κενά εκδικούνται. Γι’αυτό οι Αμερικανοί αναζητούν αξιόπιστους και συνεπείς συμμάχους στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης, επισημαίνοντας ότι η τριμερής Ελλάδα-Κύπρου-Ισραήλ στην οποία συμμετέχουν οι Αμερικανοί, δεν αφορά απλώς τη ενέργεια, αλλά είναι και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η χθεσινή εξέλιξη προφανώς δεν λύνει τα προβλήματα με την Τουρκία, ωστόσο με κάθε λιθαράκι που μπαίνει σε αυτήν τη στρατηγική σχέση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας, σημειώνει ο Νίκος Μελέτης.

Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.