Οι Τούρκοι ξαναγράφουν (κυριολεκτικά) την ιστορία της Κύπρου!

Ο Ερντογάν και οι εθνικιστές-νεοεθνικιστές σύμμαχοί του ξεκίνησαν ιστορικό αναθεωρητισμό στο νησί της Αφροδίτης.

Μια πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους έχει εγείρει ανησυχίες για μια νέα ώθηση ιστορικού ρεβιζιονισμού, με ένα μείγμα τουρκικού εθνικισμού και πολιτικού Ισλάμ, αναφέρει μια αναθεώρηση του κειμένου της συμφωνίας.

Όπως αναγράφεται στη συμφωνία, αντίγραφο της οποίας έχει το Nordic Monitor του εξόριστου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, η Τουρκία και η παράνομη ηγεσία των κατεχομένων, συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία για την προώθηση της έρευνας για την ιστορία της εκπαίδευσης στο νησί κατά την προ-οθωμανική, την οθωμανική και τις σύγχρονες τουρκικές περιόδους.

Το άρθρο 14 της συμφωνίας, που είναι διαθέσιμο μόνο στα τουρκικά, ορίζει ότι «τα μέρη θα καταβάλουν προσπάθειες να οργανώσουν αμοιβαία, ακαδημαϊκές συναντήσεις και να προετοιμάσουν και να δημοσιεύσουν επιστημονικές δημοσιεύσεις από ειδικούς προκειμένου να ερευνήσουν επιστημονικά την ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης στην προ-οθωμανική περίοδο, την Οθωμανική περίοδο και την περίοδο της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Αντιδράσεις από το CHP για τον αναθεωρητισμό

Το κείμενο προκάλεσε ανησυχίες σε ορισμένους στην αντιπολίτευση στην Τουρκία σχετικά με το εάν η ισλαμιστική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές και νεοεθνικιστές σύμμαχοί του ξεκίνησαν ιστορικό αναθεωρητισμό στην Κύπρο.

«Δεν μπορούσα να καταλάβω σε τι ακριβώς αποσκοπούσε η συνεργασία στο Άρθρο 14», σχολίασε ο Αχμέτ Ουνάλ Τσεβικόζ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην διπλωμάτης, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το κείμενο της συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κοινοβουλίου στις 30 Νοεμβρίου.

«Εννοώ, φαίνεται ότι υπάρχει μια προσπάθεια να ξαναγράψουμε την ιστορία εδώ», προειδοποίησε.

Το κείμενο της συμφωνίας:

blob:null/fa503185-4689-4dd5-a32e-df13624da98b

blob:null/fa503185-4689-4dd5-a32e-df13624da98b

Απόλυτος εκτουρκισμός της βόρειας Κύπρου…

Η συμφωνία υπεγράφη στην Άγκυρα στις 13 Φεβρουαρίου 2020 από τον παράνομο «Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού» των Τουρκοκυπρίων, Ναζίμ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι. Ισχύει για πέντε χρόνια με αυτόματη ανανέωση για άλλη μια πενταετία.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν θέλει να προωθήσει την υποδαυλιστική πολιτική ισλαμιστική ιδεολογία του στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, με κεφάλαια από την Τουρκία που διοχετεύονται για την κατασκευή τζαμιών, την πρόσληψη περισσότερων ιμάμηδων και την υποστήριξη οργανώσεων που είναι σύμμαχοι της κυβέρνησής του.

nb keimeno katehomena erdogan tzami

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα άρθρο που ορίζει τη χρήση του Ινστιτούτου Yunus Emre (YEI), το «μακρύ χέρι» της πολιτιστικής προπαγάνδας της τουρκικής κυβέρνησης, για την προώθηση των Τουρκοκυπρίων σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία έχει ιδρύσει 64 YEIs σε 53 χώρες και χρησιμοποιεί Πρεσβείες και Προξενεία για να καλύψει το κενό σε χώρες όπου δεν έχει παρακλάδι.

Η διάταξη προκάλεσε κριτική από την αντιπολίτευση σχετικά με το γιατί η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δικό της πολιτιστικό ίδρυμα για να προωθήσει το ψευδοκράτος, όταν υποτίθεται ότι το αντιμετωπίζει ως ανεξάρτητο κράτος.

Τουρκικό τσιφλίκι με «ηγέτη»-μαριονέτα

Στην πραγματικότητα το ψευδοκράτος είναι υποχείριο της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χρηματοδοτεί την κατοχική κυβέρνηση και διατηρεί χιλιάδες στρατεύματα στο νησί. Σε πολλές περιπτώσεις η Άγκυρα διεξάγει κατασκοπευτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νησί, χωρίς καν να μπει στον κόπο να ενημερώσει τους ντόπιους.

Η Τουρκία παρενέβη στις παράνομες προεδρικές εκλογές του 2020 στα κατεχόμενα, προκειμένου να περιορίσει την επιρροή των ανθρώπων και των οργανώσεων που την αντιτίθενται, με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης να απειλούν υποψηφίους, προωθώντας τον αχυράνθρωπο Ερσίν Τατάρ.

Ο Τατάρ, είναι εθνικιστής και υποστηρίζει τους στενότερους δεσμούς με την Τουρκία,, αλλά και λύση δύο κρατών στο νησί. Κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 51,69%, εκδιώκοντας τον Μουσταφά Ακιντζί, τον αριστερό πολιτικό που ήθελε να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιστολή υπογεγραμμένη από τον Ταγίπ Ερντογάν που ζητά από το τουρκικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την πολιτιστική συμφωνία με το ψευδοκράτος:

blob:null/042e7f31-1aa5-4f6b-9bbb-90fdfac35f0b

Μυστικός κωδικός G82

Ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι μια ομάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) διεύθυνε την προεκλογική εκστρατεία για λογαριασμό του Τατάρ.

Για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αντιπολίτευση στο νησί, η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε να επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ορισμένους Τουρκοκύπριους, για να στείλει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε αντιπάλους και επικριτές. Η απαγόρευση, που αρχικά επινοήθηκε για να απαγορευτεί η είσοδος υπόπτων τρομοκρατών στην Τουρκία, χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό από την κυβέρνηση, για τη δημιουργία μαύρης λίστας ξένων υπηκόων, ταξινομώντας τους υπό τον μυστικό κωδικό G82.

Μερικά από τα άτομα που ήταν πρόσφατα «μέλη» αυτής της ταξινόμησης είναι ο Αλί Μπιζντέν, πρώην συντονιστής Τύπου και Επικοινωνιών για την «Τουρκοκυπριακή Προεδρία», και ο συγγραφέας Αχμέτ Τσαβίτ. Τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2021.

Περίπου 40 Τουρκοκύπριοι φέρεται να μπήκαν στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.