Αυτές είναι οι νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Κλειδί» η Αλεξανδρούπολη για τις επιχειρήσεις κατά Ρωσίας

Οι ΗΠΑ αποκτούν νέες βάσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με την ανανεωμένη ΣυμφωνίαΑμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπέγραψε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της υπερδύναμης της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού, Άντονι Μπλίνκεν.

Στην Αλεξανδρούπολη, στο χανιώτικο λιμάνι της Σούδας, στον Βόλο, στο Λιτόχωρο Πιερίας και στη Λάρισα επέρχονται σημαντικές αλλαγές ως προς το καθεστώς των βάσεων.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο οποίο είχαν ήδη δικαίωμα χρήσης από την προηγούμενη Συμφωνία και για το λόγο αυτό είχαν προχωρήσει σε μια σειρά από υποδομές.

Πλέον, θα μπορούν να κάνουν χρήση και του τοπικού στρατόπεδου «Γιαννούλη» που βρίσκεται κοντά στον λιμένα, αυξάνοντας την παρουσία τους στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Με αυτόν τον τρόπο, η πόλη θα αποτελέσει βασικό σημείο εξόρμησης των αμερικανικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας σε Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία.

Την ίδια ώρα το λιμάνι της Σούδας εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη βάση των Αμερικανών στη χώρα μας, που δεν χρησιμοποιείται μονάχα από το Πολεμικό Ναυτικό τους αλλά και από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ μετασταθμεύουν συχνά άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σούδα αποτελεί το μοναδικό λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του αεροπλανοφόρο, κάτι που οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται δεόντως μέσω του Έκτου Στόλου τους. Μέχρι σήμερα η χρήση της βάσης ανανεωνόταν σε ετήσια βάση. Πλέον η χρήση της θα είναι πενταετής με ισχυρή πιθανότητα ανανέωσης και για αρκετά χρόνια ακόμη καθώς η Κρήτη αποτελεί σημείο «κλειδί» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα η περιοχή του Βόλου, και ειδικότερα το Στεφανοβίκειο, χρησιμοποιείται για συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις των αμερικανικών ελικοπτέρων, οι οποίες πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Με τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και το στρατόπεδο «Γεωργούλα».

Όσον αφορά τη Λάρισα μέχρι τώρα μεταστάθμευαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης της περιοχής, αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην εν λόγω αεροπορική βάση η παρουσία επί της ουσίας μονιμοποιείται. Μην ξεχνάμε ότι η Λάρισα αποτελεί και ένα από τα στρατηγεία του Συμφώνου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ομοίως έντονη αμερικανική παρουσία θα υπάρχει από τούδε και στο εξής και στο Λιτόχωρο Πιερίας, όπου κατά καιρούς πραγματοποιούνταν μεταξύ άλλων, συνεκπαιδεύσεις με τα ελληνικά ελικόπτερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.