Οι θαλάσσιες ζώνες είναι όρος που χρησιμοποιεί η Τουρκία στις διεκδικήσεις της στον ΟΗΕ!

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, η τότε Μόνιμη Αντιπρόσωπος της χωράς μας στον ΟΗΕ πρέσβης Αικ. Μπούρα*, απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ (A/71/675–S/2016/1043)

Η επιστολή αυτή έρχεται σε απάντηση της τουρκικής επιστολής που είχε σταλεί στον ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου 2016, που ουσιαστικά περιελάμβανε όλο το μανιφέστο αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική  Μεσόγειο…

Μπουρα

Μπουρα1

Διαβάστε τι αναφέρεται στην 2η και 3η παράγραφο της επιστολής και πώς με σαφήνεια ορίζεται ότι θαλάσσιες ζώνες των νησιών αφορούν σε υφαλοκρηπίδα ή / και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες

Η Τουρκία για άλλη μια φορά, μέσω μιας σειράς αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το δικαίωμά της να προχωρήσει στη θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη με τα οποία έχει κοινά θαλάσσια σύνορα. Πράγματι, τόσο η παραπλανητική όσο και η εσφαλμένη χρήση της αρχής της ισότητας ως κανόνας που διέπει τη θαλάσσια οριοθέτηση, καθώς και η παρεπόμενη και μερική ανάγνωση της νομολογίας των διεθνών δικαστηρίων σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση, στοχεύουν στην προώθηση αυτών των αμφισβητήσεων όπως περιέχονται στο επιστολή της 15ης Ιουνίου 2016.

Ειδικότερα, η Τουρκία επαναλαμβάνει στην προαναφερθείσα επιστολή τα γνωστά επιχειρήματά της ότι τα ελληνικά νησιά στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα ή/και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες). Αυτή η θέση αγνοεί εντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, σχετικά με τα δικαιώματα των νησιών να παράγουν θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη διαδικασία οριοθέτησης της θάλασσας, καθώς αυτή η διαδικασία έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια. Η Ελλάδα επιθυμεί να επαναλάβει τη θέση της σε αυτά τα ζητήματα, όπως αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις (βλ. Σημειώσεις verbales No. 156.3 / 1675 / 12.7.2012 και No. 389 / 20.2.2013, Law of the Sea Bulletin, τόμος 81, p. 23 και, πρόσφατα, επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας, A / 70/900-S / 2016/474, με ημερομηνία 23 Μαΐου 2016…

Η κα Πρέσβης ήταν σαφής στο τι περιλαμβάνει ο όρος θαλάσσιες ζώνες που χρησιμοποιούν οι τούρκοι (υφαλοκρηπίδα ή/και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες) και δυστυχώς αρκετές φορές τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας…

Απλά θα θέλαμε να επισημάνουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι…

Η μόνη διαφορά Ελλάδος & Τουρκίας η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ανατρέπεται με το συζητάμε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες !! 

Υ.Γ

Η κα Μπούρα αντικαταστάθηκε το 2017 από την κα. Μαρία Θεοφίλη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.