Μάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διδάσκεται από την ιστορία. Το ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος, τον παλμό και την ψυχή του Ελληνισμού, είναι ούτως ή άλλως πασιφανές. Το ότι όμως δεν διδάσκεται από την κατάληξη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που συρρίκνωσαν τον ελληνισμό, αυτό είναι τραγικό.
Δεν υπάρχει μάλιστα μεγαλύτερο έγκλημα εις βάρος του ελληνισμού, από τον ακρωτηριασμό της ελληνικής παιδείας. Ειδικά όταν αυτός ο ακρωτηριασμός αναφέρεται σε πατρογονικές, προαιώνιες εστίας του ελληνισμού, όπως η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τώρα, όπως ενημερωνόμαστε, η Βόρειος Ήπειρος.
Όταν ο Ιωάννης Σιόκας, ο άνθρωπος που κράτησε όρθιο τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, κατά τις μαύρες ημέρες της προέλασης της μουσουλμανικής αδελφότητας, φτάνει στο σημείο να στέλνει τέτοια επιστολή στην Ελληνίδα υπουργό παιδείας, τότε κάποιοι στην κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπονται.
Μιλάμε για την ιστορική κοινότητα της Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η οποία έχει προσφέρει στον ελληνισμό τους μεγαλύτερους ευεργέτες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ήρωες. Μία κοινότητα που πάντα λειτουργούσε ως συνεκτικός κρίκος του παγκόσμιου ελληνισμού, κρατώντας κυριολεκτικά Θερμοπύλες, στις πιο δύσκολες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Και όμως όπως θα διαβάσετε την επιστολή του ευπατρίδη προέδρου της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας, Ιωάννη Σιόκα αυτός ο «πνεύμονας Ελλάδας», σε μία χώρα με εξαιρετική εθνική σημασία, παύει να αναπνέει.
Σήμερα λοιπόν, έχουμε μία ακόμα μαύρη κηλίδα στην αντεθνική αυτή η δράση της κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει η Εστία στον κύριο θέμα της
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ της Βορείου Ηπείρου είναι αδιάσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Έθνους. Απαιτεί την έγνοια μας και την φροντίδα μας.
Του Μανώλη Κοττάκη
Πόσω μάλλον που ζει και αναπνέει δίπλα μας. Μια ανάσα από εμάς. Δυστυχώς όμως η έλλειψη ενδιαφέροντος από την γραφειοκρατία του Υπουργείου Παιδείας και η έλλειψη πολιτικών ανακλαστικών από την κεντρική κυβέρνηση απογοητεύουν τους αδελφούς μας Έλληνες, οι οποίοι μέσα Οκτωβρίου διαπιστώνουν ότι ακόμη δεν έχουν αποσπασθεί Έλληνες εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους μολονότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κάνει υπόγεια εκστρατεία για να πείσει τους Έλληνες κατοίκους της Βορείου Ηπείρου με βλάχικη καταγωγή να απογραφούν ως Βλάχοι και όχι ως Έλληνες στην προσεχή απογραφή, η Ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί χαρακτηριστικά για την στελέχωση των εκεί Ελληνικών Σχολείων. Η γραφειοκρατία του Υπουργείου επιρρίπτει τις ευθύνες στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός σε επικοινωνία μας δήλωσε άγνοια για το θέμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επικοινώνησε με το Μαξίμου αλλά φέρεται ότι έκλεισε το τηλέφωνο καθώς τον είχαν στην αναμονή ενώ η επίσημη απάντησις που δίδεται είναι ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση!
Αναγνώστης της ” Εστίας” με καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο, ηγετικό στέλεχος των
ομογενειακών οργανώσεων, ο οποίος νοιάζεται για τους ξεχασμένους Έλληνες συμπατριώτες, μας κοινοποίησε διά της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ένα συγκλονιστικό κείμενο, στο οποίο περιγράφεται η Οδύσσεια των Βορειοηπειρωτών γονέων και η αγωνία τους να βρούν δάσκαλο να μαθαίνει ελληνικά τα παιδιά τους. Την ώρα που στην Ελλάδα μαθαίνουμε ότι ο γηγενής πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια κατοίκους έως το 2070 και την ώρα που ακούμε από χείλη ανώτατων πολιτειακών παραγόντων ότι η λύση στο δημογραφικό πρόβλημα είναι η μετανάστευση, ευχόμαστε η επιστολή αυτή του Βορειοηπειρώτη να αποτελέσει το ξυπνητήρι. Και να σημάνει συναγερμός.
Αντιγράφω απόσπασμά της : « Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πριν από λίγο με συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, εκπαιδευτικό , διευθυντικό στέλεχος σε σχολείο της Βορείου Ηπείρου σε ενημερώνω για το εξής. Στην αγωνία του για τις αναμενόμενες αποσπάσεις (5 συναδέλφους περιμένει στο σχολείο του) επικοινώνησε με το Γραφείο του Πρωθυπουργού.Ζήτησε την κ. Κυπραίου αλλά τελικά μίλησε με κάποιο άλλο πρόσωπο, το οποίο του είπε ότι γνωρίζουν την υπόθεση, (έχει ήδη κατατεθεί σχετικώς και ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο) απλώς πρέπει να γίνει κάποια “νομοθετική ρύθμιση”. Σε απλά ελληνικά, θα μας βρουν …Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση και απορούν ποια νομοθετική ρύθμιση είναι αυτή που απαιτείται (τόσα χρόνια -ακόμη και επί ΣΥΡΙΖΑ- πώς γίνονταν αυτές οι αποσπάσεις;) και γιατί πρέπει να γίνει τώρα, καθυστερώντας την αποστολή εκπαιδευτικών σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή; “Μήπως πρέπει να κάνει κάτι ο Αρχιεπίσκοπος, έστω και χρησιμοποιώντας τη ράβδο του;” τον ρώτησα. Η απάντηση ήταν εξίσου αποκαρδιωτική: ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ απογοητευμένος και αισθάνεται ότι τον εμπαίζουν . Πήρε τηλέφωνο ο ίδιος και τελικά το έκλεισε γιατί τον είχαν 30 λεπτά σε αναμονή!!! “Μήπως να βγει στα μέσα ενημέρωσης , να πιέσει, να απαιτήσει;” Δυστυχώς, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι είμαστε μόνοι μας… Να φανταστείς ότι πέρυσι, στις 25 Μαρτίου χτύπησαν ένα μαθητή μας στους Αγίους Σαράντα. Πήρα τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας του να καταγγείλει, να δώσει δημοσιότητα, αλλά με σταμάτησε: θα στηρίξουμε τον μαθητή όσο περισσότερο γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να έρθουμε σε ανοιχτή ρήξη, γιατί είναι αμφίβολο αν κάποιος από την Ελλάδα θα σταθεί δίπλα μας στην κρίσιμη ώρα…
Σκασμένος από όσα άκουγα δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη, ώσπου ο εκπαιδευτικός με …αποτελείωσε: “Λέμε στους γονείς που ανησυχούν επειδή δεν έχουν έρθει ακόμη Έλληνες καθηγητές χίλιες δικαιολογίες…Τι να πεις; Να κατηγορήσεις την ίδια σου την Πατρίδα;” Όσες φορές επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια γραφεία, και με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Γ ́ Διοίκησης Προσωπικού κ. Καλογεράκη, ακούσαμε την ίδια φράση: “από εμάς είναι όλα έτοιμα, βρίσκονται στο γραφείο της Υπουργού για υπογραφή”. Οπωσδήποτε, δεν έχω την εμπειρία σου από τον τρόπο που λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, και μάλιστα στο “Κέντρο”. Δεν μπορεί, όμως, θα υπάρχει- κάποιος τρόπος να γίνει το σωστό…»
Η ” Εστία ” επικοινώνησε με αυτούς που έπρεπε και έθεσε το θέμα γιατί σε πρώτο βαθμό
σκεφτήκαμε και εμείς όπως ο εκπαιδευτικός: Τι να κάνουμε, να κατηγορήσουμε την ίδια μας την πατρίδα; Μετά τρεις μέρες αναμονής, καταλήγουμε ότι ένας τρόπος υπάρχει για να γίνει το σωστό: Η δημοσιότητα. Εννοείται ότι συγχαίρουμε τον Βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο για την πρωτοβουλία του να θέσει το ζήτημα με ερώτησή του στην Βουλή. Είμαστε υπερήφανοι αν υπάρχουν τέτοιοι Βουλευτές. Έτσι δικαιώνουν το πέρασμα τους από την πολιτική.