Γαλλικό ΥΠΑΜ: Η ΑΟΖ δεν θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της επικράτειας ενός κράτους

Με αφορμή τα όσα τραγελαφικά ακούστηκαν από ελληνικής πλευράς για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Με δήλωσή του στο EURACTIV Γαλλίας, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας ξεκαθαρίζει και επιβεβαιώνει αυτό που ήταν ήδη γνωστό παρά τις προσπάθειες διαστρέβλωσης της αλήθειας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη: ότι η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) δεν αποτελεί μέρος της επικράτειας ενός κράτους.

Η διευκρίνιση αυτή έγινε με αφορμή την αμυντική συμφωνία/συνεργασία ΕλλάδαςΓαλλίας και τα όσα τραγελαφικά ακούστηκαν από ελληνικής πλευράς για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Η δήλωση του ΥΠΑΜ της Γαλλίας αναφέρει:

«Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι.

Το άρθρο 2 προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής διατυπωμένη ως εξής: ‘Tα μέρη παρέχουν αμοιβαία βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην κατοχή τους, εάν είναι απαραίτητο τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι συμβαίνει ένοπλη επίθεση εναντίον των έδαφος ενός από αυτά, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών’.

Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της επικράτειας ενός κράτους, συγκεκριμένα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μόντεγκο Μπέι), στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία και η Ελλάδα».

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.