Προστατεύστε στην πράξη τα συμφέροντα του Έθνους

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Υπήρξε μια εποχή όπου η Ελλάδα δεν άφηνε τίποτα αναπάντητο και διεκδικούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματά στο Αιγαίο.

Βρισκόμαστε στο 1976, οι Τούρκοι εφαρμόζοντας την πάγια τακτική τους της αρπάγης ξένων εδαφών ή δικαιωμάτων, βγάζουν στο αιγαίο το  ερευνητικό σκάφος «Χόρα» στο Αιγαίο για έρευνα σχετική με υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, και μάλιστα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία και παραβίασε.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κάνει την ακόλουθη απειλητική δήλωση: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τις έρευνές μας έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία ουδέποτε θα συναινέσει σε κατάσταση που εμφανίζει την Ελλάδα διεκδικούσα ολόκληρο το Αιγαίο σαν δική της λίμνη. Σε περίπτωση επεμβάσεως στην αποστολή του «Χόρα» στο Αιγαίο, η Τουρκία θα ανταποδώσει την επέμβαση».

hartis aoz east med

Τα γεγονότα δεν διαφέρουν και πολύ με όσα συμβαίνουν σήμερα, με το Oruc Reis αλλά και με το εγκλωβισμένο στην Κύπρο Γαλλικό ερευνητικό. Απόδειξη ότι η τουρκική πολιτική δεν έχει μεταβληθεί καθόλου σε ότι αφορά τη διεκδίκηση του μισού Αιγαίου και όχι μόνο. Αυτό το τελευταίο θυμούνται καλά όσοι πιστεύουν ότι το κατεστημένο της Τουρκίας μπορεί να αλλάξει, είτε είναι κοσμικό, είτε είναι ισλαμικό και όσοι επιμένουν σε αυτή την λογική μετά από ότι έχει προηγηθεί στο παρελθόν και όσα βιώνουμε σήμερα είναι είτε μικρόνους, είτε εκ του πονηρού.

Ας επανέλθουμε όμως στην τότε ελληνική αντίδραση για να κάνουμε σύγκριση του πως χειρίστηκε η τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αξιωματική αντιπολίτευση τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η στάση της κυβέρνησης και της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν δεδομένη παρά τις τουρκικές απειλές, μάλιστα ο Ανδρέας Παπανδρέου από τη Θράκη όπου βρισκόταν σε περιοδεία είχε πει την φράση που έμεινε στην ιστορία «Βυθίσατε το Χόρα». Η Ελλάδα ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αποτέλεσμα αυτής της αποφασιστικότητας είναι να δοθεί εντολή της κυβέρνησης για εκδίωξη του «Χόρα» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, έτσι στις 9 Ιουλίου 1976, αεροσκάφη διώξεως βομβαρδισμού F-4E Phantom της 339ΠΜ διατάχθηκαν να απογειωθούν με στόχο αρχικά τον εκφοβισμό του τουρκικού «ερευνητικού» σκάφους και αν αυτό δεν έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα τη βύθιση του. Το τουρκικό ερευνητικό μετά τις απειλητικές βυθίσεις των Ελληνικών αεροσκαφών της πολεμικής μας αεροπορίας, έβαλε πρόσω ολοταχώς για τα τουρκικά χωρικά ύδατα και την ασφάλεια του λιμανιού του. Όσο για τις απειλές του πρωθυπουργού τους Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ότι: «…η Τουρκία θα ανταποδώσει την επέμβαση» έμεινε κενό γράμμα μπροστά στην αποφασιστικότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας.

greek sea

Φαντάζει ως πολύ μακρινή εποχή όπου η Ελλάδα όχι μόνο διεκδικούσε τα κυριαρχικά της δικαιώματά στο Αιγαίο αλλά έκανε και τις απαραίτητες ενέργειες να τα προστατεύσει. Κάτι τέτοιο φυσικά φαντάζει αδιανόητο σήμερα, σκεφτείτε μόνο την αντίδραση της κυβέρνησης όταν έκανε έρευνες έξω από το Καστελόριζο το Oruc Reis και όταν ξεσηκώθηκε θύελλα από την αντιπολίτευση η απάντηση ήταν: «το πήρε ο αέρας» (πόση ανοησία πιστεύουν ότι έχει ο Έλληνας;), για να μην πούμε για τα τουρκικά ψαράδικα που οργώνουν το αιγαίο, την παραβίαση πολεμικού τουρκικού σκάφους στην Κρήτη και πόσα άλλα γνωστά και άγνωστα  ακόμη. Δυστυχώς αν και θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί από το παρελθόν δεν το κάνουν με αποτέλεσμα να έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο η ελληνική αντίδραση απέναντι στην μονίμως διεκδικούσα Τουρκία.

Δεν πάει πολύς καιρός που προχωρήσαμε στην αγορά πολεμικών σκαφών και αεροσκαφών ενώ προσφέρθηκε και αμυντική συνδρομή από την γαλλική δημοκρατία, σημαντικό; Σημαντικότατο, αλλά μαζί με αυτά απαιτείται και αποφασιστικότητα από την πλευρά της πολιτείας, έτσι ώστε αυτές οι αγορές αλλά κι ότι ήδη υπάρχει να μην μένουν κενό γράμμα αλλά να προστατεύουν στην πράξη τα συμφέροντα του έθνους, σε αντίθετη περίπτωση είναι οικονομική αιμορραγία άνευ λόγου.

Εδώ να επιστήσω την προσοχή των αναγνωστών μας στην πέμπτη φάλαγγά, που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους Έλληνες πολίτες παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις ως μαξιμαλιστικές, μάλιστα αυτές τις τοποθετήσεις θα τις δείτε να γράφονται ακόμη και σε έντυπα υπεράνω πάσης υποψίας. Επειδή λοιπόν οι γείτονες μας κάνουν εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, καλό είναι να είμαστε ψυλλιασμένοι για να μην ξυπνήσουμε απότομα μια μέρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.