Επικίνδυνη παραμόρφωση: Αοριστίες και ράλι ψευδών και ανεφάρμοστων δηλώσεων

Ουδείς έχει το δικαίωμα να παραπλανά την κοινή γνώμη

Στις τοποθετήσεις του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώθηκε σε προσωπικές αόριστες και ασαφείς ερμηνείες της συμφωνίας, προκειμένου να υπερκεράσει/εξουδετερώσει/ενσωματώσει τις μαξιμαλιστικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «παροχή προστασίας» από τη Γαλλία στην ελληνική ΑΟΖ/ΥΦ.

Με αποτέλεσμα η σχετική συζήτηση στη Βουλή να εξελιχθεί σε ένα ράλι αόριστων, ψευδών και ανεφάρμοστων δηλώσεων, που θα γίνουν πάραυτα αντικείμενο εκμετάλλευσης από την καραδοκούσα Τουρκία.

Σημειώνεται ιδιαιτέρως ότι την προηγουμένη της συζήτησης στη Βουλή το ΥΠΕΞ της Γαλλίας σε λιτή γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι: «αυτή η συμφωνία αφορά την επικράτεια των δύο κρατών»…» προκειμένου να οριοθετήσει τη θέση της Γαλλίας, ίσως και να «προφυλάξει» τον Έλληνα πρωθυπουργό από αχρείαστες μεγαλοστομίες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη Βουλή:

  • Η συμφωνία «…διατυπώνει ρητά την πρόβλεψη αμοιβαίας ένοπλης συνδρομής αν  απειληθεί η επικράτεια ενός από τους δύο συμβαλλόμενους. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας».
    Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης συμφωνεί ότι η αμυντική συμφωνία έχει ισχύ στην επικράτεια της Ελλάδας (δηλαδή έδαφος, χωρικά ύδατα, εθνικός εναέριος χώρος), αλλά σπεύδει αχρείαστα και ψευδώς να προσθέσει το βαρύγδουπο, ότι θα έχει στο πλευρό του «τον ισχυρότερο ευρωπαϊκό στρατό», χωρίς να διευκρινίζει, ως όφειλε, ότι η «παρουσία του γαλλικού στρατού» δεν είναι άλλη από την παροχή γαλλικού εξοπλισμού, μέσα στα όρια της συμφωνίας, προς τις ελληνικές Ε.Δ. σε περίπτωση πολέμου.
  • «...Το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους ακόμα και εκτός της stricto sensu Επικράτειας. Γι’ αυτό άλλωστε και σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα…».
    Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό «έδωσε τα ρέστα του», νομίζοντας ότι έχει κατατροπώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα κατατροπώνει και παραμορφώνει την ίδια τη συμφωνία, αναιρώντας την προηγούμενη δήλωσή του. Διότι, ενώ αρχικώς αποδέχεται ότι η συμφωνία ισχύει και εφαρμόζεται μόνον στην Επικράτεια, ξαφνικά δηλώνει ότι η συμφωνία εφαρμόζεται και εκτός Επικράτειας (δηλαδή και στην κυριαρχία), επικαλούμενος κάποια απόφαση, κάποιου «Διεθνούς Δικαστηρίου», προκειμένου, με ποδοσφαιρική ντρίπλα, να «χώσει» ως ερμηνεία δική του στη συμφωνία τη «γαλλική προστασία» και στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και δι’ αυτού του τρόπου να κατατροπώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΑΟΖ/ΥΦ είναι από κοινού τεράστιες, διότι ουδείς έχει το δικαίωμα να παραπλανά την κοινή γνώμη στο τόσο μεγάλο και ανοιχτό θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και τούτο, διότι η περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ/ΥΦ παραμένει μέχρι στιγμής ανύπαρκτη, γιατί ποτέ και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τις οριοθέτησε, ούτε καν υπέβαλε τις συντεταγμένες ΑΟΖ/ΥΦ στον ΟΗΕ ως διεκδίκηση (Claim), που αποτελεί απλή και πάγια διαδικασία των χωρών για την προστασία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

Επομένως, το αντικυβερνητικό κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ που βασίστηκε στην έλλειψη γαλλικής δέσμευσης στην προστασία της (ανύπαρκτης επισήμως) ελληνικής ΑΟΖ/ΥΦ είναι ευτελές και μόνον προς άγρα κομματικού οφέλους.

Αν κανείς πάρει τοις μετρητοίς τις ερμηνείες του κ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση (κουβαλώντας και… τον γαλλικό στρατό) οφείλει στο εξής να καταρρίπτει πάραυτα:

  • οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό περάσει «κοκορέτσι» τα ελληνικά νησιά και οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος παραβιάσει τα 10 ν.μ. εναερίου χώρου (επιθετική ενέργεια στην ελληνική επικράτεια),
  • οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό παρενοχλήσει π.χ. το ραντάρ της Λήμνου, ή οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο κινηθεί προς την κατεύθυνση ελληνικού πλοίου στην ευρύτερη περιοχή (απειλητική ενέργεια σε στρατιωτική μονάδα).
  • Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού οφείλει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, όταν λήγουν οι επιστημονικές έρευνες που εκτελούν αυτήν την στιγμή δύο τουρκικά πλοία ανατολικά του 28ου μεσημβρινού μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και νοτίως κι ανατολικά προς Κύπρο, να τα διώξει με τις κλοτσιές από τη  μη οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, με τη συνδρομή των Γάλλων, αφού κατά τον κ. Μητσοτάκη η συμφωνία περιλαμβάνει και την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Σε ό,τι αφορά στην εμμονική αναφορά της αμυντικής συμφωνίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενθυμείται ότι το ΝΑΤΟ δέχεται και εφαρμόζει μόνον ό,τι θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο (ελληνικός εναέριος χώρος μόνον 6 ν.μ., μη κατάθεση σχεδίων πτήσης, περιοχή Ερευνας και Διάσωσης κ.λπ.)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.