Πώς η Άγκυρα στρατολογεί κατασκόπους στην Ελλάδα!

Με «άρμα» τους μετανάστες (και όχι μόνο), έχει αποκρυπτογραφήσει υποδομές αλλά και ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα

Ρεπορτάζ Μάνος Μεϊμαράκης

Εκατοντάδες αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα θα υπηρετούσαν κατασκοπευτικές δράσεις για λογαριασμό της Τουρκίας χωρίς δεύτερη σκέψη. Αρκετοί είναι ήδη εκπαιδευμένοι και παλιοί γνώριμοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Στο ζενίθ της ελληνοτουρκικής κρίσης, το 1987, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ», με τη συνοδεία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, στάλθηκε να διεξαγάγει έρευνα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Θάσου το πρωί της Παρασκευής 27 Μαρτίου, ξαφνικά στη Θεσσαλονίκη στις συχνότητες 92 MHz και 106 MHz εμφανίστηκαν δύο νέοι ραδιοσταθμοί. Εξέπεμπαν τουρκικά τραγούδια επί πέντε συνεχόμενες μέρες, έως την Τετάρτη 1 Απριλίου.

Σύμφωνα με πηγές, ήταν δοκιμή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν οι υποδομές ραδιοφωνικών εκπομπών τους ήταν λειτουργικές. Οι ραδιοσταθμοί θα εντάσσονταν σε μια ψυχολογική επιχείρηση, με σκοπό να ρίξουν το ηθικό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης εν όψει της επικείμενης τότε στρατιωτικής σύγκρουσης.

Πώς στήθηκαν και από ποιους αυτοί οι ραδιοσταθμοί δεν έγινε ποτέ γνωστό. Πάντως, η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ελλάδα να επενδύει στον ανθρώπινο παράγοντα.
Από τότε έως σήμερα οι μυστικές δράσεις των τουρκικών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχουν κλιμακωθεί σε όλα τα επίπεδα, με ένα μοτίβο το οποίο επαναλαμβάνεται.

Η εποχή που οι Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών εκπαίδευαν Ευρωπαίους συνταξιούχους ώστε να αποτυπώνουν σε φιλμ εκατοντάδες φωτογραφίες και να παραδίδουν το υλικό σε μυστικές συναντήσεις αποτελεί πολύ μακρινό παρελθόν.

Ο Σύρος ειδικός ηλεκτρονικού πολέμου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ως «πρόσφυγας»

Η στρατολόγηση ξένων, οι οποίοι έρχονται μετά τη συνταξιοδότησή τους για να ζήσουν στην Ελλάδα, ήταν συνηθισμένη τακτική των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η άνεση που έχουν Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών να κυκλοφορούν άφοβα στη χώρα και να εντοπίζουν αμέσως τους κατάλληλους υποψηφίους για στρατολόγηση δείχνει πόσο καλά γνωρίζουν την Ελλάδα. Σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές υποθέσεις των νεότερων χρόνων, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας επικοινωνιών, έφτασαν στο σημείο να εκπαιδεύσουν έναν 72χρονο Γερμανό να τους διαβιβάζει τις πληροφορίες που συνέλεγε με κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ηλικιωμένος, αφού είχε βγει στη σύνταξη στη Γερμανία, το 2009 ταξίδεψε στη Χίο, όπου αγόρασε ένα σπίτι. Μερικούς μήνες αργότερα τον πλησίασαν Τούρκοι, προσφέροντάς του οικονομικά ανταλλάγματα για να τους παρέχει πληροφορίες.

Εκείνος δέχτηκε αμέσως και σύντομα άρχισε να στέλνει στους Τούρκους αξιωματικούς πληροφοριών φωτογραφίες υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων (κυρίως πολεμικά πλοία και οχήματα), αναφορές κινήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Χίου, ενώ χαρτογραφούσε σταθμούς της ΔΕΗ, λιμάνια, φράγματα, γέφυρες κ.ά. Δρούσε επί τρία χρόνια ανενόχλητος, ώσπου συνελήφθη τον Αύγουστο του 2013 να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Πρόσφυγας» μαρκάρει σε φωτογραφία σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού σε νησί του βόρειου Αιγαίου

Για τη φυσική επαφή του με τους χειριστές του στη Χίο επικοινωνούσε μαζί τους μέσω μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας με τουρκικό αριθμό. Σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις κατασκοπείας των νεότερων χρόνων για λογαριασμό της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας οι εμπλεκόμενοι βρέθηκαν να κατέχουν τουρκικά τηλέφωνα.

Πηγή: dimokratianews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.