Επιτρέπουν οι συνθήκες τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου;

Συναντήθηκαν σήμερα (31/03) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Burak Özügergin με σκοπό να εξεταστούν θέματα διμερών σχέσεων και οι συνθήκες επίσκεψης του κ. Δένδια στην Τουρκία στις 14 Απριλίου.

Την ίδια ώρα που γινότανε η συνάντηση με τον Τούρκο Πρέσβη, τούρκικα F-16 προχωρούσαν σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ο Κος Δένδιας επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες και επεσήμανε ότι οι ανακοινώσεις της χθεσινής συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας δε βοηθούν στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνάντηση.

Μπορεί η Τουρκία να διατείνεται ότι έχει επιλέξει τον διάλογο για να φαίνεται “καλό παιδί” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της επιθετικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υποστηρίζεται, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα, κλιμακώνει την πολιτική της ενάντια στην Τουρκία και ότι απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο προς την Αθήνα, αλλά η ελληνική πλευρά έχει αυξήσει την εχθρική συμπεριφορά της. Για μία ακόμη φορά η Τουρκική διπλωματία, βαπτίζει το άσπρο ως μαύρο, ενώ γίνεται πάλι θρασύτατη αναφορά σε “τουρκική μειονότητα” της Θράκης. Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της “τουρκικής” μειονότητας αλλά και την απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των προσφύγων. Δεν αναφέρει όμως την εθνικότητα των προσφύγων και σε ποια χώρα έχουμε πόλεμο, που να δικαιολογεί αυτόν το όρο. Και επιτέλους δεν υπάρχει “τουρκική μειονότητα” πουθενά στην Ελλάδα.

Στο τουρκικό συμβούλιο, αξιολογήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρεται ότι αφού οι διαπραγματεύσεις για μισό αιώνα δεν απέδωσαν αποτέλεσμα, θα πρέπει να τεθούν ολοκληρωμένες λύσεις σύμφωνα με την πραγματικότητα και στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών.

Εκτιμούμε ότι η ελληνική διπλωματία, δεν χρειάζεται κι άλλα γεγονότα και περιστατικά, για να δώσει ένα τέλος στην επερχόμενη συνάντηση της 14ης Απριλίου, αφού είναι ξεκάθαρο, ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν μια τέτοια συνάντηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.