Τα FAKE NEWS ξεκίνησαν από τα Ίμια

Ντοκουμέντο: Έτσι στήθηκε η αθώωση του σημιτισμού στην δέκατη επέτειο των Ιμίων (το 2006) με απώτερο στόχο την επανάκαμψή του – Παρατήρηση: Ενεργοποιείστε κατά την ανάγνωση τα links του κειμένου για συμπληρωματική οπτικό-ακουστική ενημέρωση

Πριν την όποια «αμνησία» για την 25η επέτειο των Ιμίων προηγήθηκε στην 10η επέτειο (το 2006) η αντιμετώπιση των Ιμίων με «όρους κωμωδίας».

Δηλαδή η παραχάραξη της Ιστορίας των Ιμίων στην (τότε) εκπομπή «Έρευνα» του (τότε) Mega Channel.

Ήταν το πρώτο βήμα για αθώωση του σημιτισμού με απώτερο στόχο την επανάκαμψή του στα εθνικά μας θέματα.

Στο απόγειο της πολιτικής κυριαρχίας του Κώστα Καραμανλή (είχε προηγηθεί η απόρριψη του σχεδίου Ανάν) ο σημιτισμός ακόμη και το 2006 δεν το έβαζε κάτω.

Έτσι η εκπομπή «Έρευνα» φιλοξένησε, το 2006, συνέντευξη του διευθυντή της «Χουριέτ» (που έστειλε το ελικόπτερο με τους τούρκους δημοσιογράφους στα Ίμια για να υποστείλουν την ελληνική σημαία) ο οποίος τι έλεγε για τα Ίμια;

Ότι ήταν «ένα πολύ ανόητο και αστείο πρόβλημα».

Η εκπομπή «Έρευνα» υπερθεμάτισε λέγοντας ότι τότε (το 2006) στην 10η επέτειο των Ιμίων μπορούσαμε πλέον να βλέπουμε τα Ίμια με «όρους κωμωδίας».

Για ενίσχυση της «κωμωδίας» η (δημοσιογραφική) εκπομπή έκλεινε με πλάνα από το τότε ελληνικό σήριαλ «Λούφα και Παραλλαγή» (τηλεοπτική εκδοχή της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας).

Έτσι ξεκίνησε (το 2006) η επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας των Ιμίων με (όπως θα δούμε παρακάτω) δημιουργία fake news πολλά χρόνια πριν την καθιέρωση της σχετικής ορολογίας.

Ο στόχος των fake news των Ιμίων στην επέτειο (το 2006) της δεκαετίας τους δεν ήταν μια συνηθισμένη δημοσιογραφική εξυπηρέτηση προς τους Σημίτη-Πάγκαλο.

Γιατί ο γέω-στρατηγικός στόχος των fake news των Ιμίων του 2006 ήταν να μετονομαστεί η εθνική υποχώρηση της Μαδρίτης σε διπλωματικό ορθολογισμό.

Δηλαδή τα «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο που αναγνώρισε ο Σημίτης στην Μαδρίτη (το 1997) έπρεπε να κυριαρχήσουν απέναντι στα «ανόητα και αστεία προβλήματα που πλέον μπορούσαμε να τα αντιμετωπίζουμε και με όρους κωμωδίας».

Έτσι δημιουργήθηκε (από το 2006!) η «παρακαταθήκη» για να ενεργοποιηθούν αυτά τα «ζωτικά συμφέροντα» στο μέλλον.

Βεβαίως ο συγκεκριμένος γέω-στρατηγικός στόχος, δηλαδή τα τουρκικά «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο, είναι αυτονόητο ότι εξυπηρετούν διαχρονικά την Τουρκία.

Γι’ αυτό και στην επίτευξη του στόχου πρωταγωνίστησαν τούρκοι δημοσιογράφοι με συνεντεύξεις τους στην «Έρευνα».

Κεντρικό πρόσωπο των fake news του 2006 η ανταποκρίτρια της Χουριέτ στην Ελλάδα το 1996 η οποία μαζί με τον δημοσιογράφο της «Έρευνας» ετεροχρόνισαν τα γεγονότα.

Πήγαν πίσω κατά τέσσερις ολόκληρες ημέρες την δημοσιογραφική αποστολή του ΑΝΤ-1 στα Ίμια προκειμένου να την εμφανίσουν στην βραχονησίδα την ίδια ημέρα με τον δήμαρχο Καλύμνου (στις 25 Ιανουαρίου 1996).

Το fake είναι οφθαλμοφανές αφού η δημοσιογραφική αποστολή (στις 29 Ιανουαρίου 1996) κατέγραψε όχι μόνον την σημαία του Πολεμικού Ναυτικού (που τοποθετήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1996) αλλά και τα πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που βρισκόταν ήδη στην περιοχή.

Το καλύτερο: η ανταποκρίτρια της Χουριέτ στην Αθήνα (που τυχαίνει να είναι και επίσημη βιογράφος του Ραούφ Ντεκτάς) ισχυριζόταν on camera στην εκπομπή «Έρευνα» ότι η εφημερίδα της (η Χουριέτ) πληροφορήθηκε την ύπαρξη των Ιμίων από το ρεπορτάζ του ΑΝΤ-1 που προβλήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1996.

Είναι η ίδια εφημερίδα (η Χουριέτ) που δύο ημέρες νωρίτερα (στις 27 Ιανουαρίου 1996) είχε στείλει ελικόπτερο στα Ίμια με τρείς δημοσιογράφους που αφαίρεσαν την ελληνική σημαία την οποία είχε υψώσει ο δήμαρχος Καλύμνου (στις 25 Ιανουαρίου 1996).

Αυτήν την ελληνική σημαία ο διευθυντής της Χουριέτ επέδειξε on camera ως λάφυρο στον δημοσιογράφο της εκπομπής «Έρευνα» που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του (το 2006) και ακολούθησαν on camera οι ισχυρισμοί για τα «ανόητα και αστεία προβλήματα (των Ιμίων) που πλέον τα αντιμετωπίζαμε με όρους κωμωδίας».

Η αθώωση του σημιτισμού και η παρακαταθήκη για τα «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο περιλαμβανόταν επιγραμματικά στον ισχυρισμό της ανταποκρίτριας της Χουριέτ στην Αθήνα που διατυπώθηκε επίσης on camera για τα Ίμια.

«Ο ανταγωνισμός των μήντια δημιούργησε μια μείζονα κρίση στο Αιγαίο».

Αυτή η αθώωση του σημιτισμού μέσω των fake news που ξεκίνησε στην 10η επέτειο των Ιμίων με την «’Ερευνα» του Mega Channel συνεχίστηκε από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για σχεδόν όλη την επόμενη δεκαετία και αναπαράχθηκε εμμονικά από μερίδα του τύπου και από το διαδίκτυο.

Παρά τις διαψεύσεις και παρά τα συντριπτικά οπτικά ντοκουμέντα (videos) ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ουδέποτε αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια.

Μετά τις εκλογές του 2019 ορίστηκε σύμβουλος της κυβέρνησης και συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου 2019.

Το ρεπορτάζ αυτό με επιπλέον στοιχεία μπορείτε να το δείτε και στην τηλεοπτική μορφή του στο παρακάτω VIDEO:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.