Παίζουμε το παιχνίδι των Τούρκων στις διερευνητικές

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση για την ατζέντα των χθεσινών συνομιλιών. Επόμενος γύρος επαφών στην Αθήνα

Oι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας επανεκκίνησαν χθες μετά το 2016, αλλά για την ατζέντα της συζήτησης, που διήρκεσε 3,5 ώρες, επισήμως, από την ελληνική πλευρά, δεν έγινε γνωστό το παραμικρό. Είναι τέτοιας έκτασης το σιωπητήριο που προσπαθεί να επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση, που μόνο μέσω διπλωματικών πηγών ανακοινώθηκε το εξής: « O 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα». Ούτε λέξη παραπάνω.

Φειδωλός ήταν και ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μετείχε (γιατί άραγε;) στο τραπέζι των διερευνητικών με την τουρκική αντιπροσωπία, απέναντι στην ελληνική αποστολή: «Σήμερα άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι οποίες είχαν να πραγματοποιηθούν εδώ και 4,5 χρόνια. Σε όλα τα προβλήματα η λύση είναι δυνατή και αυτή είναι η βούλησή μας, σύμφωνα με την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων». Τι εννοεί με την έκφραση «Σε όλα τα προβλήματα η λύση είναι δυνατή» ο άνθρωπος που είχε λάβει μέρος στις μυστικές διαπραγματεύσεις του Βερολίνου, με την κυρία Σουρανή, φυσικά, δεν θα γίνει γνωστό από την πλευρά της Αθήνας.

Ήρθαν όμως πληροφορίες από την πλευρά της Αγκυρας. Κι όσο κι αν υπάρχει ο «κίνδυνος» να… διαμαρτυρηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διότι καταγράφονται πληροφορίες που προέρχονται από την τουρκική πλευρά, άλλο τόσο είναι αναγκαίο να μάθει η ελληνική κοινή γνώμη τι συζήτησαν οι δύο αντιπροσωπίες.

Πάντως φως έριξε η ελληνική κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Ελληνες συνομιλητές της θέματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και γκρίζων ζωνών για νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, καθώς και θέμα εναέριου χώρου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Αγκυρα ζήτησε και τη δημιουργία μηχανισμού για το Προσφυγικό. Και αυτό που θα έπρεπε να απαντήσει η ελληνική πλευρά είναι αν αντέκρουσε αυτά που ζήτησαν οι Τούρκοι ή απλώς παρέθεσε τη δική μας πάγια θέση χωρίς κάποια άλλη αντίδραση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με το «καλημέρα» στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε: « Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Στην ερώτηση ποιος ήταν ο λόγος συμμετοχής του Ιμπραήμ Καλίν, που είναι το δεξί χέρι του Ερντογάν, στη χθεσινή συνάντηση, η απάντηση θυμίζει «λίγο από Πέτσα»: «Δεν ορίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της ομάδας διαπραγμάτευσης της άλλης πλευράς».

Φυσικά, σιωπή και για όσα μετέδωσε η ΕΡΤ. Σιωπή και για το γεγονός ότι οι Τούρκοι, προσπαθώντας να δείξουν το καλύτερό τους πρόσωπο στην Ε.Ε., άλλαξαν τον τόπο της συνάντησης, που ήταν σε ξενοδοχείο, και τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας, στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ.

Το σχέδιο της Τουρκίας, όπως όλα δείχνουν, προχωρά κατά τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι αξιωματούχοι της. Με το «Oruc Reis» και το «Barbaros» ελλιμενισμένα και με τις διερευνητικές Ελλάδας και Τουρκίας σε εξέλιξη, κατάφεραν να αποφύγουν ακόμη και τις συζητήσεις για κυρώσεις από την Ε.Ε. Η Αγκυρα επιδιώκει την ενδυνάμωση της θέσης της σε σχέση με την Ε.Ε., αλλά και με τις ΗΠΑ, και χρειάζεται τον ικανό χρόνο γι’ αυτό. Η Αθήνα ποιο σχέδιο εφαρμόζει; Μήπως αυτό του «βλέποντας και κάνοντας»; Να «σπρώχνουμε» το πρόβλημα στο μέλλον και μετά έχει ο Θεός; Η Αθήνα δίνει χρόνο και, όταν η Τουρκία τον εκμεταλλευτεί και αισθανθεί έτοιμη, θα επανέλθει στις διεκδικήσεις της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.