Τουρκικός χάρτης-ντοκουμέντο: Ελληνικά Ίμια και κατάρριψη της θεωρίας των γκρίζων ζωνών

Η «Καθημερινή» φέρνει στο φως έναν τουρκικό χάρτη που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και «έχει σχεδιαστεί με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας και της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας», καταγράφοντας τις «διοικητικές περιφέρειες» της χώρας.

D55005D7 A92F 4EF4 A74D EAA8C07AED0E
Ο χάρτης που χρησιμοποιούσε επισήμως η Άγκυρα τη δεκαετία του ’70

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τουρκικές αρχές με διακεκομμένες γραμμές καταγράφουν τα σύνορα μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών. Ελληνικά νησιά τα οποία Τούρκοι αξιωματούχοι πολλές φορές έχουν αμφισβητήσει επικαλούμενοι τη θεωρία περί «γκρίζων» σημείων.

Ωστόσο, στον συγκεκριμένο χάρτη παρουσιάζονται από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ως ελληνικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα Ίμια τα οποία παρουσιάζονται εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως και το σύμπλεγμα νησιών στο Καστελλόριζο και άλλα πολλά νησιά.

Οι συνθήκες είναι ξεκάθαρες στο ζήτημα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και στον συγκεκριμένο χάρτη, η Τουρκία σέβεται τις συνθήκες που έχει υπογράψει.

Όμως, μετά το 1973 και στο πέρασμα των ετών οι πιθανές και απίθανες δικαιολογίες που εφηύραν οι Τούρκοι, άρχισαν να… σβήνουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τα επίσημα όρια και να προσθέτουν άλλες γραμμές, δικές τους.

Για να ταιριάζουν με το αφήγημά τους και εσχάτως, με το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.