Ενοχλήθηκαν από τα 12 μίλια στο Ιόνιο οι Γερμανοί και μιλούν για «κίνδυνο συγκρούσεων» αν επεκταθούμε στο Αιγαίο

«H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο» και «Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τα θαλάσσια σύνορα», είναι δύο χαρακτηριστικοί τίτλοι γερμανικών ΜΜΕ για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Το θέμα παρουσιάζεται ουσιαστικά ως απειλή για την Τουρκία, αν η χώρα μας εξασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο! 

Der Spiegel και tagesschau.de μάλιστα, κάνουν λόγο για «κίνδυνο συγκρούσεων», με το γερμανικό περιοδικό να αναφέρει και το casus belli, σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει τα 12ν.μ. στο Αιγαίο.

«Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια θα αξιολογούνταν ως αιτία πολέμου. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο θα γινόταν εκ των πραγμάτων ‘ελληνική θάλασσα’. Πράγματι (σ.σ. συμφωνούν δηλαδή), στην περίπτωση αυτή το 71% του Αιγαίου θα ανήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από 21% που είναι σήμερα», γράφει το Spiegel, το οποίο είχε ως υπότιτλο στο θέμα του: «12 ναυτικά μίλια από τις ακτές: αυτό είναι το νέο εύρος της ελληνικής επικράτειας στο Ιόνιο Πέλαγος. Η απόφαση ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο δίνει και μια προοπτική, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Τουρκία».

Και συνεχίζει το Spiegel ωσάν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας: «Σε περίπτωση που η Αθήνα εφαρμόσει την επέκταση αυτή και στο Αιγαίο, η Τουρκία θα μπορούσε να το εκλάβει ως αιτία πολέμου. Μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει πως δεν σχεδιάζει στην παρούσα φάση περαιτέρω επεκτάσεις χωρικών υδάτων. Ο Μητσοτάκης τόνισε ωστόσο επανειλημμένως ότι με τον νέο νόμο αυτό μπορεί να γίνει και πως ”η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει πότε, με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις’».

Η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, tagesschau.de τονίζει τον κίνδυνο της ελληνικής απόφασης της Βουλής: «Κανένα ‘όχι’ και 16 αποχές. Σπάνια ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής. Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της. Αυτό εγκυμονεί κίνδυνο συγκρούσεων. Στην ιστορικής σημασίας απόφαση, με την οποία η Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της κατά σχεδόν 10%, προβλέπεται ρητώς η  προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο, όπως είπε ο Μητσοτάκης. Αυτό όμως θα συνιστούσε αιτία πολέμου για την Τουρκία».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.