Διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας – Ενδέχεται να τιναχθούν στον αέρα;

Χαμηλά έθεσε τον πήχη των προσδοκιών για τις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάμπρος Τζούμης.

Τόνισε πως: από τη μία πλευρά η Ελλάδα θέλει να συζητήσει μόνο το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και, μάλιστα, μόνο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, και από την άλλη πλευρά η Τουρκία μας υπενθυμίζει καθημερινά και με τις δηλώσεις που γίνονται από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και με τις επιχειρησιακές δράσεις ότι θέλει να βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα που έχει θέσει κατά καιρούς.

Εάν η Ελλάδα αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ξεκινήσουν, και με δεδομένο ότι η Τουρκία θα βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα που έχει θέσει κατά καιρούς (αποστρατιωτικοποίηση νησιών και γκρίζες ζώνες), θα πρέπει να περιμένουμε την επίρριψη ευθυνών για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και η Τουρκία θα επανέλθει στην κλιμάκωση της έντασης.

Με την Τουρκία βρισκόμαστε σε μια τροχιά σύγκρουσης. Μπορεί να μην είναι στρατιωτική σύγκρουση αλλά σίγουρα θα είναι μια διπλωματική αντιπαράθεση, η οποία θα μας οδηγήσει σε μία υποχώρηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.