Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale

Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale

Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale

«Σας ανακοινώνω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε τη συμφωνία για την παραλαβή 18 Rafale» ανέφερε ο Πρωθυπουργός από βήματος της Βουλής, χθες το βράδυ

 

Του Χρήστου Μαζανίτη

«Σας ανακοινώνω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε τη συμφωνία για την παραλαβή 18 Rafale» ανέφερε ο Πρωθυπουργός από βήματος της Βουλής, χθες το βράδυ κατά την διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού βάζοντας στην τελική ευθεία το θέμα απόκτησης των νέων μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροποριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Φλορανς Παρλί.

Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, η πιθανότερη ημερομηνία θα είναι στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και προβλέπεται να υπογραφεί η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών Rafale, με τα οπλικά τους συστήματα και υποστήριξη για πέντε χρόνια.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του enikos.gr, που από τις 6 Οκτωβρίου παρουσιάσαμε τον «οδικό χάρτη» για τα πρώτα Rafale που θα προσγειωθούν στην Ελλάδα.

«Εάν όλα πάνε καλά τότε υπολογίζεται περίπου στα τέλη της χρονιάς να υπογράφεται η συμφωνία αν και υπάρχουν και αισιόδοξες σκέψεις για τέλη Νοεμβρίου. Αμέσως μετά κλιμάκιο 6-8 πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβεί στην Γαλλία για εκπαίδευση κι αν όλα τρέξουν βάσει χρονοδιαγράμματος θα τα δούμε στους ελληνικούς αιθέρες στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, με τα μέσα Ιουνίου να είναι πιο πιθανό» γράφαμε στις 6 Οκτωβρίου κι απ’ ότι φαίνεται οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα μας πλήρως.

Πέφτουν οι υπογραφές για τα Rafale

 

Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να μνημονευθεί πώς το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας έτρεξε τις διαδικασίες ώστε να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες να είναι έτοιμη η σύμβαση υπογραφής με την Γαλλία.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το απόρρητο πρόγραμμα των όπλων. Στον προϋπολογισμό αναφέρεται το ποσό, περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αναφέρεται ο αριθμός των πυραύλων Meteor που προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία, ούτε και η αύξηση του αποθεματικού των στρατηγικών πυραύλων SCALP EG, είτε μέσω επαναπιστοποίησης είτε μέσω αγοράς επιπλέον αριθμού. Οι όποιες πληροφορίες, μάλιστα ακόμη και για την προμήθεια επιπλέον πυραύλων ΜΙΚΑ, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «Για την άμυνα της πατρίδας εμείς προωθούμε 150 προγράμματα αξίας 11,3 δισ.». Για το 2021 προβλέπονται δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ​

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.