Το βέτο Σόφιας στην ένταξη των Σκοπίων εκθέτει την Ελλάδα

Ανεπανόρθωτα εκθέτει, τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση που υπέγραψε τη «Συμφωνία των Πρεσπών» όσο και τη σημερινή που «την τιμά και την εφαρμόζει» παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, η απόφαση της Βουλγαρίας να θέσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τα Σκόπια.

Επικαλούμενη τις ανεπίλυτες γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο κρατών, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έκανε γνωστές τις προθέσεις της, αναγκάζοντας τον Ζόραν Ζάεφ να αρχίσει το «μασάζ» στους ψηφοφόρους του.

Δεν είναι απλά ότι «ξηλώνεται» το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στα Βαλκάνια, που μας έλεγε ότι έπρεπε να κάνουμε θυσίες προκειμένου να ενοποιηθεί γεωπολιτικά ο χώρος των Βαλκανίων και να μην «μπουν οι Τούρκοι στα Σκόπια», είναι και το ότι αποκαλύπτεται η ενδοτικότητα των Ελλήνων πολιτικών.

Δείχνοντας ότι υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα από την ικανοποίηση των γερμανικών σχεδίων και ότι δεν μπορούν όλα να θυσιάζονται για να γίνεται το χατίρι της Ανγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προτίθεται να μπλοκάρει στη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα γίνει την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προβλέπεται να αρχίσουν στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν από τη λήξη της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε., εφόσον υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης. Ομως, η Βουλγαρία, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και τη μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων από πλευράς Σκοπίων επί μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών το 2017, για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, μπλοκάρει τη διαδικασία.

Κάτι που ούτε περνά από το μυαλό της δικής μας κυβέρνησης, που ως αντιπολίτευση υποσχόταν να ελέγχει την υλοποίηση, αλλά και να ζητήσει τροποποιήσεις της συμφωνίας των Σκοπίων.

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα, ένα πιθανό βέτο, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν χάνω ποτέ την ελπίδα γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη. Παρότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου, είπαμε ότι υπάρχει χρόνος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (σ.σ.: Ε.Ε. – Βόρειας Μακεδονίας)» δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ από τη γενέτειρά του πόλη, τη Στρούμιτσα, πολύ κοντά στα σύνορα Σκοπίων – Βουλγαρίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.