Αποκάλυψη Wikileaks: Πως οι Έλληνες το 2008 πέταξαν έξω τους Τούρκους από την υφαλοκρηπίδα!

Το 2008 οι Τούρκοι επιχείρησαν αντίστοιχη πρόκληση με την σημερινή. Ο στρατηγός Γράψας τότε έστειλε Ελληνικό πολεμικό στα 50 μέτρα από το ερευνητικό για να το βυθίσει! Το καταδίωξέ μάλιστα εωσότου να απομακρυνθεί πέραν των 95 μιλίων από την Μεγίστη!

Το τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα που αποκαλύπτουν τα WIKILEAKS αναφέρεται σε ένα επεισόδιο παρόμοιο με αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα καταγράφεται σε επίσημο τηλεγράφημα ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Τουρκίας, συνοδεία μάλιστα και τουρκικής φρεγάτας, προσεγγίστηκε από το Ελληνικό πολεμικό πλοίο P-61 “Πολεμιστής” (αναγράφεται λάθος στο τηλεγράφημα).

6C6E7461 8877 45FA 860B 1567DF8683B5

Το ελληνικό πολεμικό απείλησε το ερευνητικό με βύθιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας. Η απειλή και η καταδίωξη συνεχίστηκε ακόμα και παρουσία τουρκικής φρεγάτας και ολοκληρώθηκε όταν το τουρκικό ερευνητικό μαζί με την φρεγάτα απομακρύνθηκαν πέραν των 95 μιλίων από την Μέγιστη! Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τουρκία ότι δεν επρόκειτο να ανεχθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελληνικής υφαλοκρηπίδας που φυσικά ξεπερνούσε κατά πολύ τα 6 και τα 12 ναυτικά μίλια, αφού το τουρκικό σκάφος καταδιώχθηκε σε απόσταση 95 ναυτικών και πλέον από την Μεγίστη!

Αυτά, το 2008. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετική και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται δεόντως.

Τα Wikileaks αποκαλύπτουν ένα πολεμικό θρίλερ με νικητές τους Έλληνες

Το εμπιστευτικό αμερικανικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 18-11-2008 και ώρα 14:05 που αποκάλυψαν τα Wikileaks, το στέλνει ο Douglas Silliman, Αναπληρωτής Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα και αναφέρει τι είπε στους Αμερικάνους ο εμφανώς θορυβημένος Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Haydar Berk:

1. Περίληψη: Στις 15 Νοεμβρίου, ο Berk ισχυρίστηκε ότι ένα ελληνικό ναυτικό πλοίο πλησίασε σε απόσταση 50 μέτρων από το νορβηγικό πλοίο που δρούσε ως τουρκικό ερευνητικό για λογαριασμό της Τουρκίας και απείλησε να το βυθίσει

Ακολουθεί ενημέρωση για την δυναμική αντίδραση του τότε προέδρου της Κύπρου Χριστόφια (άρθρα 2-5), η οποία προκάλεσε την οργή των τούρκων και συνεχίζει με την καταγραφή του πολεμικού θρίλερ που εξελίχθηκε στην υφαλοκρηπίδα της Μεγίστης:

5. “Το …περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 18.00 στις 14 Νοεμβρίου, όταν ο Έλληνας Επιτετραμμένος ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επέτρεπε σε ένα νορβηγικό πλοίο, το M/V Maelen Ostervold, που ναυλώθηκε από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO, να διεξαγάγει γεωφυσική ερευνητική εργασία σε ύδατα που διεκδικούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία (Τα περί «διεκδίκησης» αποτελούν τοποθέτηση του αμερικανού διπλωμάτη)

Ο Berk είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα Επιτετραμμένο στις 15 Νοεμβρίου, και τον ενημέρωσε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση δεν αναγνώριζε τον ελληνικό ισχυρισμό (προφανώς βασίζεται σε υφαλοκρηπίδα που απλώνεται από το μικρό ελληνικό νησί Meis [σ.σ. Μεγίστη] ακριβώς έξω από την Τουρκία).

6. Αργότερα στις 15 Νοεμβρίου, ένα ελληνικό ναυτικό πλοίο, T-61 Polimetis (εννοεί το P-61 “Πολεμιστής”), πλησίασε σε απόσταση 50 μέτρων από το νορβηγικό πλοίο και, σύμφωνα με τον Μπερκ, απείλησε να το βυθίσει.

Το (νορβηγικό) πλοίο έστειλε μια αναφορά και το τουρκικό ναυτικό απέστειλε μια τουρκική φρεγάτα, την Getis, για την προστασία του μη στρατιωτικού πλοίου.

Ο Berk δήλωσε ότι η ελληνική παρενόχληση του νορβηγικού πλοίου ξεκίνησε σε σημείο 35 μίλια νότια του Κας στην τουρκική ακτή και συνεχίστηκε σε σημείο 95 μίλια νότια, παρά την παρουσία της τουρκικής φρεγάτας.

7. Ο Berk δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε τον έλεγχο του περιστατικού για να αποφύγει την κλιμάκωση και πραγματοποίησε «εκατοντάδες» τηλεφωνικές κλήσεις στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το Τουρκικό Ναυτικό, την Ελληνική Πρεσβεία και την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την τουρκική φρεγάτα να αποσυρθεί από το νορβηγικό πλοίο για να αποφύγει την αντιπαράθεση. Το έκανε, σε 3,5 ναυτικά μίλια, αλλά ανέφερε ότι το ελληνικό πλοίο πλησίασε ξανά.

Ο Berk ζήτησε από τον Έλληνα Επιτετραμμένο την 15η Νοεμβρίου να καλέσει το ελληνικό πλοίο πίσω και του είπε ότι τα διπλωματικά κανάλια ήταν ανοιχτά για την επίλυση της διαφοράς.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. Ντόρα Μπακογιάννη), κάλεσε τον Τούρκο Επιτετραμμένο στην Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου και του είπε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση “δεν ήθελε προβλήματα” με την Τουρκία, αλλά ο Berk είπε ότι παρά την εν λόγω διαβεβαίωση, το ελληνικό πολεμικό πλοίο συνέχισε να παρενοχλεί το νορβηγικό πλοίο μέχρι τα μεσάνυχτα στις 16 Νοεμβρίου.

8. Ο Επιτετραμμένος προέτρεψε την Τουρκική Κυβέρνηση να επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση και προσοχή στην αντίδραση σε αυτά τα είδη θαλάσσιων περιστατικών, και να αποφεύγει τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιθετικές.

Ο Berk δήλωσε ότι η έμφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης στην Διπλωματία ήταν εμφανής στις 15-16 Νοεμβρίου, όταν το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε τον έλεγχο του περιστατικού και διέταξε το τουρκικό (σ.σ. πολεμικό) σκάφος να αποσυρθεί, παρά τη συνεχιζόμενη παρενόχληση του πολιτικού πλοίου, από το ελληνικό πολεμικό πλοίο.

9. Ο Μπερκ δήλωσε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση εξεπλάγη με την ελληνική δράση, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν υπήρξαν διαφορές στο Αιγαίο, αλλά αυτή ήταν η πρώτη αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο…”!

Συμπεράσματα και διδάγματα για το σήμερα

Σε αντίθεση με το 2008 και την όπως αποδεικνύεται ορθή αντίδραση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στην τουρκική πρόκληση, σήμερα η κυβέρνηση ανέχεται την παρατεταμένη παραβίαση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Ακριβώς με την ίδια μέθοδο με την οποία επιχείρησαν να πράξουν παρόμοια παραβιάσει το δύοΕλληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Ακριβώς με την ίδια μέθοδο με την οποία επιχείρησαν να πράξουν παρόμοια παραβίαση το 2008.

Η αντίδραση της Ελλάδας το 2008 ούτε επιθετική ήταν, ούτε προκλητική. Ήταν αποφασιστική και πρωτίστως, απόλυτα συμβατή με τα δικαιώματα της Ελλάδος όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Η Ελλάδα ως όφειλε καταδίωξέ το τουρκικό ερευνητικό με αποτέλεσμα να κλείσει τους τούρκους στο καβούκι τους για 12 ολόκληρα χρόνια.

Πληροφορίες από Noiazomai.net

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.