Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Μεγάλη αβεβαιότητα για τα φοροέσοδα το 2021

Καλά τα χρήματα που θα έρθουν από την Ευρώπη, αλλά το μεγάλο «ρίσκο» για τον Προϋπολογισμό είναι αν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει ότι η υγειονομική κρίση προκαλεί μεγάλες αβεβαιότητες στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις και εκτιμά πως είναι ασφαλείς οι προβλέψεις για εισροή ευρωπαϊκών πόρων, αλλά είναι μεγάλη η αβεβαιότητα για την επαναφορά των δημοσίων εσόδων, αφού θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.

Για το 2020 οι κύριες προτεραιότητες είναι η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και η ανάσχεση της ύφεσης. Αυτές εξηγούν την πρωτοφανή δημοσιονομική επέκταση που, σε συνδυασμό με την ίδια την ύφεση, προκαλεί μια δραματική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Οι προτεραιότητες για το 2021 είναι η σταδιακή αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και η στήριξη της ανάκαμψης. Η επίτευξη αυτών των στόχων προϋποθέτει την άρση των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων και τη γρήγορη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας.

Τονίζει δε ότι η αναστολή πληρωμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές είναι απαραίτητη για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ωστόσο έχει μόνο έμμεση οικονομική επίδραση (μέσω της κατανάλωσης) και όχι άμεση, καθώς οι συγκεκριμένες συναλλαγές δεν προσμετρώνται στο ΑΕΠ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.