Τα μέτρα της κυβέρνησης για COVID-19 τελείωσαν την βαριά τραυματισμένη ελληνική οικονομία – Μας έστειλαν 20 χρόνια πίσω

Η καταστροφή που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από το «lockdown« και τα περιοροστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, μπορεί να συγκριθεί μονάχα με αυτήν που είχε υποστεί κατά την διάρκεια της Κατοχής και κατά την αποχώρηση των Γερμανών όταν με σκοπό την εκδίκηση κατέστρεφαν τις υποδομές της χώρας.

Αρκεί να σκεφτούμε πως πριν από την οικονομική αυτή κατάρρευση είχαν προηγηθεί δέκα χρόνια μνημονίων που έχουν «ξεζουμίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι αποκαρδιωτικά. Έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2002.

Σε σχέση με το 2019 φαίνεται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί τουλάχιστον 16,7 δισ ευρώ. Όμως όπως όλα τα πράγματα δεν υπάρχει μια μόνο «ανάγνωση» του ΑΕΠ.

Σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2020, οι απώλειες στο ΑΕΠ αγγίζουν τα 26 δισ ευρώ. Δηλαδή σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είναι το ΑΕΠ αν είχαμε την προβλεπόμενη για φέτος ανάπτυξη.

Συνολικά λοιπόν χάθηκαν πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και με κάποιο μαγικό τρόπο πιάσουμε ρυθμούς ανάπτυξης 7,5% το 2021, θα υπολείπεται το ΑΕΠ περί τα 2,2 δισ από τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2019.

Δηλαδή δεν θα φτάσουμε ούτε καν το ΑΕΠ του 2019!

Τώρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό από που χάνονται τα χρήματα αυτά. Τα 6 από αυτά τα 10 χαμένα ευρώ, προέρχονται από τα νοικοκυριά, λόγω της αύξησης της ανεργίας στο 18,6% και τη μείωσης των αμοιβών κατά 7%.

Βέβαια αν κάποιος κάνει μια προσωπική «ανάγνωση» της καταστάσεως στον κοινωνικό του περίγυρο θα δεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Η πτώση της κατανάλωσης υπολογίζεται στο 6%. Χάθηκαν φορολογικά έσοδα περί τα 7,5 δισ ευρώ. Όμως η χρονιά δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Όλοι αυτοί που δεν έβγαλαν χρήματα το καλοκαίρι δεν θα καταναλώσουν τον χειμώνα και θα επηρεάσουν άσχημα και τις «χειμερινές» δουλειές.

Όπως γίνεται κατανοητό ακόμα κι αν βρεθεί το εμβόλιο, ο κορωνοϊός θα έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην ελληνική οικονομία που οι συνέπειές τους θα κρατήσουν αρκετά χρόνια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.