Η τρόικα ξαναχτυπά! Λέει «όχι» σε νέα ρύθμιση χρεών

Η εξαγγελία για 12 ή 24 δόσεις με  επιτόκιο 2,5%, για τα κορονοχρέη, βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους θεσμούς.

«Βουνό» έχουν μαζευτεί τα χρέη στην αγορά λόγω της πανδημίας και ακόμα περιμένουν επιχειρηματίες και ιδιώτες να μάθουν πώς θα καταφέρουν να πληρώσουν την Εφορία. Ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνει λόγο για μια ευνοϊκή ρύθμιση που θα έρθει μέσα στον μήνα με πολλές δόσεις και θα αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ειδική ρύθμιση για τα κορονοχρέη, σε 12 άτοκες ή σε 24 χαμηλότοκες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, που θα αρχίσει να μετρά από τον ερχόμενο Μάιο. Εως τότε οι οφειλές θα παραμείνουν «παγωμένες», δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και οι οφειλέτες δεν θα έχουν κατασχέσεις.

Οι 24 δόσεις, όμως, οδηγούν την εξόφληση αυτών των χρεών έως τον Μάιο του 2023. Αυτό σημαίνει πως το κράτος θα πάρει αυτά τα χρήματα σε βάθος ετών, δημιουργώντας «τρύπα» στα Ταμεία και «ζημιά» στα πλεονάσματα.

Οση ευελιξία και αν θέλουν να δείξουν οι… έξω, ρυθμίσεις με πολλές δόσεις ακούγονται στα αυτιά τους σαν ώρα αιχμής στην πλατεία Συντάγματος, κι αυτό γιατί κοστίζουν στην κουλτούρα πληρωμών.

Το σχέδιο θα παραμείνει κρυφό έως τα μέσα Οκτωβρίου, όπως έχει πει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, η καραντίνα της άνοιξης έχει περάσει, όπως επίσης υπάρχει και μια πολύ καλή εικόνα για την καταστροφική χρονιά του τουρισμού. Η κυβέρνηση προφανώς και δεν περιμένει το δεύτερο κύμα που είναι σε εξέλιξη, αλλά την απάντηση… των θεσμών!

Το οικονομικό επιτελείο έχει επικοινωνήσει το θέμα στο Euro Working Group και περιμένει να δει τις αντιδράσεις του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο εκτιμάται ότι το σχέδιο θα αναπτυχθεί ενώπιον των θεσμών στις συνομιλίες για την όγδοη αξιολόγηση που ξεκινά μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Είπαμε ευελιξία, αλλά όχι απελευθέρωση από τους έξω…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.