Πρόσθετος φόρος 3,5 δισ. ευρώ για 3,1 εκατ. φορολογουμένους

Υστερα από δύο παρατάσεις και εν μέσω υγειονομικής κρίσης, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του φόρου. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι 3.186.503 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να εισπράξει το ανωτέρω ποσό καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν «στριμωχτεί» οικονομικά από τις παρενέργειες του κορωνοϊού. Πάντως, ανώτερος παράγων του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι παρά τις δυσχέρειες, τα έσοδα καταγράφουν καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία, εξαιτίας κυρίως της καταβολής των δύο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική, σημειώνει ο ίδιος παράγων, επισημαίνοντας ότι αυτό που τον απασχολεί είναι κατά πόσον θα καταβληθούν οι επόμενες δόσεις, καθώς ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ από τον Σεπτέμβριο τα βάρη αυξάνονται για τους περισσότερους φορολογουμένους, καθώς θα ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος μήνα και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 οι φορολογούμενοι, πλην των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, θα πρέπει να πληρώσουν για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ περί τα 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, υποβλήθηκαν συνολικά 6.325.514 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 8.741.669 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 36,45% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 3.186.503 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,429 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.076 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2021. Σημειώνεται ότι φέτος 87.551 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο συγκριτικά με το περυσινό διάστημα

• Το 51,25% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 8.741.669 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 4.480.458 είναι μηδενικά.

• Για το 12,29% των φορολογουμένων –ή 1.074.708 φυσικά πρόσωπα– προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 341 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 367 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορούν να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Επίσης, μπορούν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών πληρώνοντας τον φόρο σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,5% ή 6% αντίστοιχα. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο Taxisnet ακόμα και αν δεν έχει λήξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης. Ετσι, αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία, δίνεται η ευκαιρία, υπό προϋποθέσεις, να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.