Στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη

Στη δημοσιότητα δόθηκε τη Δευτέρα το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία . Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ενδιάμεσο κείμενο, που τίθεται σε διάλογο κι όχι η τελική πρόταση. Θα επακολουθήσει τελική Έκθεση τον Σεπτέμβριο 2020.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής με Πρόεδρο τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, τους καθηγητές Δημήτρη Βαγιανό, Νίκο Βέττα, Κώστα Μεγήρ και με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων, ώστε να διαμορφώσουν το σχέδιο για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Βάσει της έκθεσης που παρουσιάστηκε, βασικός πυλώνας αποτελεί η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο είχε προαναγγελθεί προεκλογικά και από τη ΝΔ. Πρόκειται για το περίφημο «ασφαλιστικό Πινοσέτ», με μετατροπή του συστήματος επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό και ενίσχυση των ιδιωτικών συντάξεων.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

«Δεδομένης της προτεραιότητας που πρέπει να δοθεί για μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας, ενδεχόμενη μείωση των φόρων στην κατανάλωση (και ειδικότερα στον ΦΠΑ και στην περιουσία) δεν κρίνεται ως εξίσου σημαντική προτεραιότητα», τονίζεται στην έκθεση, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως απουσιάζουν μέτρα και μηχανισμοί στήριξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μάλιστα έχει χτυπηθει σφοδρά από την οικονομική κρίση.

Αντίθετα η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει μέρος των χρημάτων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης να χορηγηθούν ώστε να καλυφθεί η τρύπα και το μεγάλο κόστος από τη μετάβαση της επικουρικής ασφάλισης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμάται ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν τα επόμενα χρόνια από εισφορές και επενδύσεις κεφάλαια που πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ.

Συνοπτικά οι 11 προτάσεις Πισσαρίδη, όπως παρουσιάζονται στην Εφημερίδα των Συντακτών, προβλέπουν:

  1. Αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών κλιμακίων εισοδήματος στην κατεύθυνση της περαιτέρω απλοποίησης. Σύγκλιση προς τον μέσο όρο της ευρωζώνης (προσαρμοσμένη στα μέσα εισοδήματα). Εναρμόνιση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστέων αποδοχών ώστε να μην επιβαρύνονται τα εισοδήματα από εργασία, ταυτόχρονα με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
  2. Συνεχή προσπάθεια απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, με τη θέσπιση ειδικού θεσμού (στο πρότυπο του Office for Tax Simplification του Ηνωμένου Βασιλείου).
  3. Εξομοίωση και ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην καταστρατηγείται και η έννοια της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας.
  4. Σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη προσαρμογή των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ.
  5. Ενίσχυση αποταμίευσης νοικοκυριών με κίνητρα για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και ειδικών επενδύσεων.
  6. Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με μεταβολή του σημερινού εισοδήματος δεκαετούς φορολογικής απόσβεσης με επιταχυνόμενες αποσβέσεις εντός τριετίας.
  7. Αρση αντικινήτρων για τη μεγέθυνση εταιρειών εντός της χώρας.
  8. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις. Δεκαετής ρήτρα μη επιδείνωσης του φορολογικού πλαισίου για νέες επενδύσεις.
  9. Μείωση της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων για τη βιομηχανία και εξέταση της δυνατότητας επιβολής περιβαλλοντικού φόρου σε εισαγωγές (carbon border tax) από χώρες οι οποίες δεν έχουν θεσπίσει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα.
  10. Αυστηρότερα και εντατικότερα μέτρα ελέγχου για τον περιορισμό της λαθραίας διακίνησης καυσίμων και καπνικών προϊόντων, με εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.
  11. Ενίσχυση κινήτρων για συρρίκνωση της παραοικονομίας μέσω επιβράβευσης και στοχευμένης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών

Ολόκληρη η έκθεση εδω

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.