Ακίνητα: “Σύνδρομο κορονοϊού” στα ενοίκια γραφείων

Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων προκαλεί ο “λαβωμένος “ τουρισμός και η τηλεργασία με μείωση της ζήτησης και των τιμών μίσθωσης επαγγελματικών χώρων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ”, πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αναζητούν πιο μόνιμες λύσεις από την “κυκλική- εναλλάξ ” προσέλευση των υπαλλήλων, ενώ έχουν αντιληφθεί επίσης ότι μπορούν να είναι εξίσου παραγωγικές χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται το προσωπικό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στα υπό εξέταση σενάρια είναι η στροφή στην παλιά εποχή των μικρών των τεράστιων “open” γραφείων ενώ πολλές εταιρίες ενδέχεται να επιλέξουν τη μετακόμιση εκτός του κέντρου της Αθήνας, επιλέγοντας περιοχές με “έξυπνους” γραφειοκρατικούς χώρους που θα διαθέτουν εύκολη πρόσβαση σε σταθμούς και μέσα μεταφοράς. Νέα δεδομένα έχει προκαλέσει επίσης το μέτρο στήριξης μέσω της έκπτωσης 40% στα ενοίκια, γεγονός που έχει προδιαγράψει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των τιμών ενοικίασης γενικώς.

Αρκετοί επιχειρηματίες, εμπορικά καταστήματα και πολυεθνικές έχουν ζητήσει αναπροσαρμογή του ενοικίου τους όχι μόνο για το διάστημα μέχρι την άρση των μέτρων περιορισμού αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Βραχυπρόθεσμα αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε χώρους ανά επιχείρηση θα βαίνουν μειούμενες, πράγμα που θα επηρεάσει άμεσα και τις αξίες πώλησης των ακινήτων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.