Sell off στις αγορές φέρνει ο φόβος για το δεύτερο κύμα του ιού

Με μερίδα επιστημόνων να προειδοποιεί ότι πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται αυτό το διάστημα σε πολλά μέρη του πλανήτη, ενδεχομένως να έχουμε και ένα δεύτερο πιο φονικό κύμα του νέου κορωνοϊού τον χειμώνα, αλλά και με τις κυβερνήσεις να επεναξετάζουν τα lockdown το κλίμα στις αγορές άλλαξε ξαφνικά. Το ηθικό των επενδυτών επηρεάζουν και οι διαρκείς εντάσεις στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες, όπως η Βρετανία, με φόντο το Χονγκ Κονγκ και την συμμετοχή της Huawei στα δίκτυα 5G.

Στην Ευρώπη τα ταμπλό δείχνουν βαθύ κόκκινο σήμερα με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,3% με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί 3,2%, στη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Οι μετοχές των SAP, ASML, Infineon καταγράφουν έκαστη πτώση της τάξης του 4% στον απόηχο της χθεσινοβραδινής μεγάλης πτώσης των τεχνολογικών μετοχών στη Wall Street.  Το ξεπούλημα των τεχνολογικών μετοχών έχει να κάνει με τον φόβο ότι ένα νέο lockdown στην Καλιφόρνια θα καθυστερήσει σημαντικά την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η Καλιφόρνια είναι το «σπίτι» των τεχνολογικών κολοσσών.

Ανά την ήπειρο το κλίμα είναι αρνητικό. Στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,35% και στο Παρίσι ο CAC 40 είναι στο -1,6%. Απώλειες σχεδόν 1% και για τον FTSE MIB στο Μιλάνο. Ο  FTSE 100 προσπαθεί να αντισταθεί στις πιέσεις και η πτώση του περιορίζεται στο 0,3% στις 12:55 ώρα Ελλάδος.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών o Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,9% στις 625,18 μονάδες. Ο κλάδος τεχνολογίας στο ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί 2,7%, ενώ πτώση 2,8% παρουσιάζει εκείνος των τροφίμων. Στο -0,7% οι τράπεζες.

naftemporiki.gr 

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.