Βουτιά στις ξένες επενδύσεις στα ακίνητα λόγω πανδημίας

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, χθες, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρος Μητράκος κατά το διαδικτυακό συνέδριο για τη αγορά ακινήτων της Β.Ελλάδας Prodexpo north.

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2019, οι ξένες άμεσες επενδύσεις προς τον κλάδο των ακινήτων έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ ή το 35% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων (άνω των 4 δισ. συνολικά) και ήταν αυξημένες κατά 28% σε σχέση με το 2018. Το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν κατά 50% ή και περισσότερο«, ανέφερε.

Ο κ. Μητράκος έκανε λόγο για ανατροπή του θετικού σκηνικού που είχε δημιουργηθεί το 2019 στην αγορά κατοικίας αλλά και στα επαγγελματικά ακίνητα. «Η ζήτηση από το εξωτερικό η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη-είναι ανύπαρκτη με σημαντικές συμφωνίες να έχουν παγώσει και να έχουμε και ακυρώσεις», τόνισε ο κ. Μητράκος και πρόσθεσε ότι έχει καθηλωθεί και το εγχώριο ενδιαφέρον από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης.

Εκτίμησε ότι οι τιμές των ακινήτων θα δεχτούν περαιτέρω πίεση κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, έχοντας αυξηθεί σε ποσοστό 7,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Prodea Άρης Καρυτινός σημείωσε πως οι μεγάλοι επενδυτές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι πρέπει να εξετάσουν τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους, πραγματοποιώντας ορισμένες «διορθωτικές κινήσεις». Πρόσθεσε ότι μεγάλος χαμένος είναι ο τουρισμός κι εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι παροδικές, με το αισιόδοξο σενάριο να περιλαμβάνει τη βελτίωση σε ποσοστό της τάξεως του 70% των επιδόσεων της αγοράς ακινήτων και την πλήρη ανάκαμψη από το 2020 κι έπειτα.

Τόνισε ότι τα ακίνητα που διαθέτουν καλές προδιαγραφές και βρίσκονται σε καλή τοποθεσία στην Ελλάδα είναι λιγοστά. Περιγράφοντας την εξέλιξη της αγοράς ακινήτων σημείωσε ότι δεν αναμένεται πτώση τιμών για τις καλής ποιότητας ιδιοκτησίες για τις οποίες η προσφορά είναι χαμηλότερη της ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε, κατά τη δεκαετή κρίση οι ιδιοκτήτες καλής ποιότητας ακινήτων επέδειξαν ανθεκτικότητα και δεν προχώρησαν σε πωλήσεις σε χαμηλές τιμές.

Πάντως, η πανδημική κρίση καθυστέρησε, αλλά για λίγους μόνο μήνες, τα σχέδια της εισηγμένης για την αξιοποίηση κτιρίου 5.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Ολύμπου 12 και Γλάδστωνος 19 στη Θεσσαλονίκη.

Παρά την κρίση, η Dimand βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνιών για την απόκτηση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Δημήτρης Ανδριόπουλος. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων για τις οποίες η προσφορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη στη Θεσσαλονίκη.

πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.