Ο ΕΦΚΑ «σπάει» τον κουμπαρά του Κοινού Κεφαλαίου για να πληρώσει συντάξεις και αναδρομικά

Μπροστά στην κατάρρευση των εσόδων λόγω της πανδημίας του κορΟνοϊού και την συσσώρευση αυξημένων υποχρεώσεων για την καταβολή έως το τέλος του 2020 επικουρικών συντάξεων και αναδρομικών, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ αποφάσισε χθες την ρευστοποίηση 286εκ. ευρώ από το σύνολο του αποθεματικού 1,4 δισ. ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο Ν.Π.Δ.Δ. και ασφαλιστικών οργανισμών, προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας.

Ο εγκεκριμένος Προϋπολογισμός του Κλάδου Επικουρικής Ασφαλίσεως προέβλεπε αρχικά πλεόνασμα 110.385.000 ευρώ, δηλαδή πλεόνασμα εσόδων κατά μέσο όρο 9.200.000/μήνα, που έδειχνε και την οικονομική δυνατότητα του Κλάδου υπό ομαλές συνθήκες και με βάση τα ισχύοντα το Νοέμβριο του 2019, που έγινε η σύνταξις του. Ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και έφερε σημαντική μείωση στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Σε αυτή την βάση, θα γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού λόγω των επιπτώσεων από την είσπραξη των εσόδων από εισφορές που έχουν οι εκπτώσεις και οι ρυθμίσεις που έγιναν λόγω του COVID-19.

Παρ όλα αυτά εκτιμάται ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, ως προς την είσπραξη εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές μετά το πέρας του καλοκαιριού με την επαναφορά της κανονικότητας της πληρωμής των εισφορών και το ξεκίνημα καταβολής των δόσεων για τις εισφορές 3-5/2020 που ενετάχθησαν σε ρύθμιση για τους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος.

Όπως τονίσθηκε στην εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ τα χρήματα είναι απαραίτητα για την πληρωμή αναδρομικών διαφορών καθώς καταργήθηκε το πλαφόν των 1.300 ευρώ που υπήρχε για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων ενώ στον λογαριασμό έχει προστεθεί και πληρωμή των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ.

Επίσης, από το συνολικό ποσό χρειάζονται, 271 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά που προκύπτουν από την επαναφορά από 1/10/2019 των χορηγούμενων παροχών του Κλάδου Επικουρικής Ασφαλίσεως στα, προ της εφαρμογής του επανυπολογισμού του ν. 4387/2016 επίπεδα και 55 εκ. ευρώ το κόστος που εντάχθηκαν στον Κλάδο Επικουρικής Ασφαλίσεως οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι των ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ, με ταυτόχρονη ανάληψη της υποχρεώσεως από τον e-ΕΦΚΑ της καταβολής των μη καταβληθεισών συντάξεων περιόδου 3-12/18 για τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και 8-12/18 για τους αντίστοιχους του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π. ΕΘΝΑΚ.

Κατά την διοίκηση του ΕΦΚΑ, η ένεση ρευστότητας καθίσταται απαραίτητη από το γεγονός ότι οι επικουρικές συντάξεις, από την προπληρωμή των δικαιούχων για το μήνα Αύγουστο του 2020, θα καταβάλλονται μαζί με τις κύριες. Τα υπάρχοντα θα δοθούν για την κάλυψη των πληρωμών Ιουλίου 2020, των αναδρομικών, των επόμενων συντάξεων Αυγούστου – Δεκεμβρίου.

«ΕΣΤΙΑ»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.