Στα πλοκάμια της ΑΑΔΕ λογιστές & δικηγόροι: Μεγάλα ποσά πελατών τους σε λογαριασμούς τους

Στα πλοκάμια της ΑΑΔΕ έχουν εμπλακεί δικηγόροι και λογιστές από ποσά που κατά πάγια πρακτική μεταφέρονται στους λογαριασμούς τους από πελάτες τους.

Η διαφορά είναι ότι τα ποσά αυτά που δεν είναι η αμοιβή τους αλλά για να αποδοθούν σε τρίτους (πωλητές, εφορία) χτυπούν καμπανάκι στα συστήματα ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής που αναζητεί παντού «μαύρο χρήμα».

Οι λογιστές μάλιστα έχουν προαναγγείλει για αύριο απεργία καταλογίζοντας μία σειρά εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων.

Όπως σημειώνει το Βήμα, στο πλαίσιο των ελέγχων της, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αντλεί στοιχεία από το τραπεζικό σύστημα εστιάζοντας κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς που εμφανίζουν ετήσια κίνηση πάνω από 100.000 ευρώ.

Κατά πάγια πρακτική, λογιστές και δικηγόροι εισπράττουν χρηματικά ποσά για λογαριασμό των πελατών τους, με σκοπό είτε να τα αποδώσουν σε τρίτους, π.χ. πωλητές ακινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ., είτε στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ.

Ετσι πολλοί λογιστές και δικηγόροι καλούνται σχεδόν καθημερινά να δώσουν εξηγήσεις για τα ποσά που βρίσκονται στους λογαριασμούς τους καθώς δεν συμφωνούν με τα δηλωμένα εισοδήματά τους.

Ουσιαστικά, για να μη φορολογηθούν, πρέπει να αιτιολογήσουν και να τεκμηριώσουν την προέλευση των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών και να αποδείξουν ότι δεν προέρχονται από άγνωστη πηγή ή αιτία.

Ο γολγοθάς των ελέγχων

Η διαδικασία ελέγχου όμως της ΑΑΔΕ κάθε άλλο παρά απλή είναι. Καταλήγει δε σε μία διορία 5 ημερών επί των στοιχείων που έχει στην κατοχή της η Εφορία προκειμένου ο φορολογούμενος να απαντήσει. Αφού ο φορολογούμενος απαντήσει, η ΑΑΔΕ του επιδίδει σημείωμα διαπιστώσεων μαζί με προσωρινό διορθωτικό προσδιορισμό φόρου.

Ο ελεγχόμενος έχει δικαίωμα εντός 20 ημερών να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Μετά την πάροδο του 20ημέρου από την ημερομηνία επίδοσης του σημειώματος και αφού η ΑΑΔΕ εξετάσει τα επιχειρήματά του για το πώς έχουν βρεθεί αυτά τα ποσά στον λογαριασμό του, είναι υποχρεωμένη εντός 30 ημερών να επιδώσει σε αυτόν την έκθεση ελέγχου και το οριστικό ποσό πρόσθετου φόρου.

Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών είτε να αποδεχθεί όσα η ΑΑΔΕ του καταλόγισε, είτε να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή.

Η εν λόγω διεύθυνση αποφαίνεται επί της προσφυγής μέσα σε 120 μέρες. Αν ο φορολογούμενος δεν δικαιωθεί, του βεβαιώνεται το 100% του φόρου που προκύπτει από τον τελικό έλεγχο της ΑΑΔΕ, αλλά έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Λεπτομέρεια: Οσο διαρκεί αυτή η διαδικασία, είναι πολύ πιθανό και χωρίς προειδοποίηση να γίνουν δεσμεύσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας του ελεγχόμενου προσώπου προκειμένου το Δημόσιο να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Ο κόμπος στο χτένι λένε οι λογιστές

Η  συνδικαλιστική ένωση των λογιστών ( Π.Ο.Φ.Ε.Ε) στην ανακοίνωση με την οποία προεξαγγέλλει την απεργία κάνει λόγο για «μπαράζ» δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι «εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.

Επιπλέον, επιδεινώνεται η θέση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα.

Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει “τον κόμπο στο χτένι” και τον κλάδο σε δικαιολογημένη νόμιμη αντίδραση» καταλήγει.

Με πληροφορίες από το Βήμα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.