Η κρίση γεννά ευκαιρίες αλλά για ποιους;

Χρήστος Ξενοκώστας

Η χώρα μας μετά από μια δεκαετία λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας, στέκεται ενώπιον μιας νέας κρίσης η οποία επαπειλεί με νέα εφιαλτικά οικονομικά σενάρια.

Η προγενέστερη εμπειρία αντιμετώπισης της κρίσης κατέδειξε ότι οι άκριτες συνταγές λιτότητας, η υπερφορολόγηση και η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, όχι μόνο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αλλά ενέτειναν το πρόβλημα.

Η Ελλάδα βυθίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, αποπληθωρισμού και ανεργίας με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το ΑΕΠ και να αυξηθεί ιλιγγιωδώς το Δημόσιο και Ιδιωτικό χρέος, γεγονός το οποίο αναγνωρίστηκε ακόμη και από το ΔΝΤ.

Το παλαιό Πολιτικό Σύστημα με προεξάρχουσα την Ν.Δ. απέτυχε να μειώσει τις αλόγιστες και αντιπαραγωγικές Δημόσιες Δαπάνες, να προστατεύσει την παραγωγική δομή, να καταπολεμήσει την διαφθορά, την γραφειοκρατία και την αναξιοκρατία και δεν ενίσχυσε το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο ούτως ώστε να προστατεύσει τον ήδη παραγόμενο πλούτο αλλά και να προσελκύσει ταυτόχρονα τις άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες είχαν σχεδόν εκμηδενισθεί.

Η παρούσα κυβέρνηση δυστυχώς αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση με τα ίδια εργαλεία και την ιδεοληπτική φιλοσοφία του παρελθόντος, όπου όμως είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Για ποιο λόγο λοιπόν ξεδιπλώνεται η αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος;

Εάν δεν στηριχθούν πλήρως τα εισοδήματα και η εργασία θα οδηγηθούμε σε κάθετη πτώση της κατανάλωσης, η οποία θα οδηγήσει στο λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία, δημιουργώντας ένα νέο φαύλο οικονομικό κύκλο Χρεών και ελλειμμάτων.

Ιδιαίτερα σε μια ιστορική χρονική συγκυρία κατά την οποία διαφαίνεται ότι η ΕΕ έχει – ως ένα βαθμό- διδαχθεί από τα πρόσφατα λάθη του παρελθόντος ανακοινώνοντας ένα γενναίο πακέτο στήριξης για να αντιμετωπίσει την κρίση, το οποίο μεταφράζεται για την χώρα μας σε ένα ποσό της τάξεως των 40 δις συνολικά, το οποίο αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ!

Δίδεται σαφώς η δυνατότητα να στηριχθούν πλήρως τα εισοδήματα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων προκειμένου να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για την χώρα μας.

Το τεράστιο αυτό οικονομικό πακέτο το οποίο μαζί με το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα ξεπεράσει τα 60 δισ., δημιουργεί μοναδικές συνθήκες να αλλάξουμε το (μη-)παραγωγικό, μονομερές μοντέλο της χώρας μας το οποίο βασίζεται στον Τουρισμό και τις εισαγωγές αγαθών, σε νέες σύγχρονες παραγωγικές δομές, οι οποίες θα αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, θα είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και θα εναρμονίζονται με τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Απαιτείτε συνεπώς άμεση στροφή της ακολουθούμενης Οικονομικής πολιτικής εάν δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την ευκαιρία αυτή σε έναν νέο Οικονομικό εφιάλτη με ταυτόχρονη ενίσχυση του κράτους Δικαίου, της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων αρχών για να καταπολεμηθεί η Διαφθορά και η αναξιοκρατία, αίροντας όλα εκείνα τα προσκόμματα τα οποία αποτρέπουν τους Διεθνείς αλλά και τους εγχώριους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην πατρίδα μας.

Ας γίνει λοιπόν η κρίση ελπίδα και ευκαιρία, προκειμένου να ευημερήσουν όλοι οι πολίτες και όχι οι ολίγοι και εκλεκτοί ημέτεροι, όπως έχει επισυμβεί πολλάκις κατά το πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν στην πολύπαθη πατρίδα μας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.