Ένα success story στην Ενέργεια

Το πιο δύσκολο κομμάτι μιας σύμπραξης δεν είναι η υπογραφή της συμφωνίας, αλλά όσα θα γίνουν μετά, η επιτυχής εφαρμογή της… Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα καθώς πολλές από τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις μας κατέληξαν άδοξα, παρότι όλα είχαν συμφωνηθεί και όλα έδειχναν επιτυχή. Ειδικά σε μεγάλες συμφωνίες όπως αυτές των κρίσιμων υποδομών, οι παράμετροι επιτυχούς λειτουργίας του νέου μετοχικού σχήματος είναι ακόμη πιο σύνθετες. Στον τομέα της ενέργειας εν όψει του φθινοπωρινού νέου κύκλου διερεύνησης των προθέσεων ξένων επενδυτών, καλό είναι να δούμε ένα χαρακτηριστικό success story , παράδειγμα ομαλής δημιουργικής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το 2016 η State Grid Corporation of China (SGCC) πλειοδότησε της Ιταλικής Terna για την απόκτηση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και το 2017 υπεγράφη η επίσημη συμφωνία. Αν το κύριο κριτήριο ήταν το τίμημα, τότε το σχεδόν διπλάσιο ποσό (320 εκ ευρώ έναντι 179 εκ ευρώ της Terna) ήταν συντριπτικό .

Αλλά όπως προείπαμε δεν αρκεί η θεαματική αρχή οπότε όλο το ενδιαφέρον βρίσκεται στη συνέχεια. Σ αυτά τα 3 χρόνια σύμπραξης η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ασκήθηκε σε ένα κλίμα τεχνοκρατικής επιχειρηματικής λογικής με άψογο όμως κλίμα καλής πίστης και καλής συνεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κινέζοι διευθυντές δεν άσκησαν ούτε μία φορά το δικαίωμα veto που έχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΒοD)χάριν της ομαλής εταιρικής ανάπτυξης ενώ σε μια πρωτοφανή για ξένο επενδυτή κίνηση, κατά την αναδιάρθρωση του 2018 η SGCC επέμεινε να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ . Αυτή η στήριξη στους εργαζόμενους δημιούργησε εξ αρχής ένα κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης μέσα στην εταιρεία και εν πολλοίς καθόρισε τις πολύ θετικές εξελίξεις που ακολούθησαν.

Τι άλλο προσέφερε ο νέος μέτοχος; Ρευστότητα 199 εκατομμυρίων ευρώ από Κινεζικές Τράπεζες χωρίς εγγυήσεις από πλευράς ΑΔΜΗΕ καθώς ο Κινεζικός κολοσσός μεσολάβησε. Τμήμα αυτού του δανείου χρησιμοποιήθηκε για πρόωρη αποπληρωμή υψηλότοκων κοινοπρακτικών ομολογιακών δανείων κάτι που ευνόησε όχι μόνον τα εναπομείναντα δάνεια, αλλά έγινε σημείο αναφοράς για το κόστος χρηματοδότησης ενώ αντικατόπτρισε την βελτίωση στα μάτια των ξένων επενδυτών όχι μόνον για τον ΑΔΜΗΕ αλλά για την Ελληνική οικονομία γενικότερα. Εμπιστοσύνη είναι η μαγική λέξη ….

Το ακόμη σημαντικότερο στοιχείο αυτού του success story είναι οι κινήσεις των επόμενων ετών 2018, 2019 καθώς η SGCC υποστήριξε σθεναρά τις επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις με Κρήτη Κυκλάδες και Πελοπόννησο κάνοντας μάλιστα ασυνήθιστα fair αντικειμενικές κινήσεις προς όφελος των έργων. Με άλλα λόγια οι Κινέζοι όπως και στο παράδειγμα της Cosco που άλλαξε τη μοίρα του λιμένος Πειραιώς, τηρούν μια επιχειρηματική στάση που βλέπει το δάσος και όχι τα δέντρα. Στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού “One Belt-One Road” που έχουν αγκαλιάσει οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, δημιουργείται μια στέρεη σχέση που δείχνει έτοιμη να δώσει σύντομα και νέες επενδύσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.