Αργεντινή: Στάση πληρωμών με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια 20ετία η χώρα της Λατινικής Αμερικής κηρύσσει στάση πληρωμών αλλά οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση χρέους συνολικού ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνεχίζονται.

Η Αργεντινή, την Παρασκευή, απέτυχε να τηρήσει την προθεσμία αποπληρωμής τόκων ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων (459 εκατομμύρια ευρώ) και προσβλέπει σε νέες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων της.

«Δεν πληρώσαμε (τους τόκους), αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε μια πηγή της κυβέρνησης της Αργεντινής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες επιδιώκει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους κατόχους κρατικών ομολόγων, χωρίς να πυροδοτήσει το «όπλο της στάσης πληρωμών» και αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε ότι παρατείνει για δεύτερη φορά την προθεσμία που είχε ορίσει για αναδιάρθρωση, ορίζοντας τις 2 Ιουνίου ως την νέα προθεσμία.

Αυτή η παράταση μόλις δέκα ημερών φαίνεται να δείχνει ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής και οι πιστωτές της μπορεί να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία, αν και η νέα προθεσμία δεν είναι απαραίτητα οριστική, όπως ανέφερε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το αργότερο στις 8 Μαΐου, αλλά, ελλείψει συμφωνίας, είχαν παραταθεί μέχρι χθες Παρασκευή, όταν έληξε η προθεσμία καταβολής τόκων.

Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε ύφεση για δύο συναπτά έτη. Η χώρα οφείλει 324 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 90% του ΑΕΠ της. Ήταν στη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους όμως η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα. Οι κύριοι πιστωτές της χώρας ζήτησαν «άμεση και απευθείας συζήτηση» σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

«Η ομάδα χαιρετίζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Αργεντινής να συνεργαστεί με πιστωτές, αλλά οι πράξεις είναι προτιμότερες από τα λόγια. Τον τελευταίο μήνα, η Αργεντινή πρακτικά δεν είχε καμία ουσιαστική επικοινωνία με πιστωτές», μια ομάδα πολλών επενδυτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity, ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Μαρτίν Γκουζμάν έχει προσφέρει στους κατόχους ομολόγων ανταλλαγή νέων χρεογράφων με περίοδο χάριτος τριών ετών χωρίς πληρωμή, μια μείωση κεφαλαίου 5,4% και τόκους 62%. Αλλά η προσφορά του απορρίφθηκε. Οι πιστωτές έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει.

Το 2001, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, κηρύττοντας πτώχευση, μην μπορώντας να εξυπηρετήσει τα χρέη της, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στηρίζει την Αργεντινή στην αναδιάρθρωση, δήλωσε βέβαιο για την «βούληση των δύο μερών να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Τζέρι Ράις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.