Τη δημιουργία ενός μέσου αλληλεγγύης ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, «το οποίο θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν στη ζωή», με την ονομασία SURE, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Η Κομισιόν θα δανειστεί 100 δισ.ευρώ σε ομολογίες από τις αγορές, με εγγυήσεις των Κρατών Μελών και θα παρέχει στα Κ-Μ δεκαετή δάνεια, με δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής. Στο κείμενο του κανονισμού αναφέρεται ότι αν τα Κ-Μ δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τότε η Κομισιόν θα μετακυλύει τα σχετικά ομόλογα.
Την πρόταση παρουσίασε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις 12:00 τοπική ώρα Βρυξελλών (13:00 ώρα Ελλάδας, στις 02/04.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο του προτεινόμενου κανονισμού, ο οποίος επιγράφεται “καθιέρωση του ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής υποστήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”, προβλέπονται τα εξής:
“Θεσπίζεται το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για την άμβλυνση των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE), στο εξής καλούμενο «μέσο», για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της”.
“Προκειμένου να ενισχυθεί η αλληλεγγύη με τα πληγέντα Κράτη Μέλη, ο στόχος του μηχανισμού είναι να καθορίσει τους όρους και τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν στην Ένωση να παράσχει χρηματοδοτική συνδρομή σε κράτος μέλος το οποίο αντιμετωπίζει ή απειλείται σοβαρά από σοβαρή οικονομικές διαταραχές που προκλήθηκαν από την κρίση COVID-19 για τη χρηματοδότηση εργασίας με μειωμένο ωράριο ή παρόμοιων μέτρων με στόχο την προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων και, ως εκ τούτου, τη μείωση της ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος”.
Όπως σημειώνεται “ένα Κράτος Μέλος μπορεί να ζητήσει χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση όταν η πραγματική ή προγραμματισμένη δημόσια δαπάνη του αυξήθηκε ξαφνικά και αυστηρά από την 1η Φεβρουαρίου 2020 λόγω της θέσπισης εθνικών μέτρων που συνδέονται άμεσα με τα προγράμματα σύντομης εργασίας και παρόμοια μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών αρνητικών επιπτώσεων του έκτακτου συμβάντος που προκλήθηκε από την έκρηξη του COVID-19”.
“Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στο πλαίσιο του παρόντος μέσου χρησιμοποιείται από τα δικαιούχα Κράτη Μέλη για τη στήριξη εθνικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας βραχείας διάρκειας ή παρόμοιων μέτρων.
Η χρηματοδοτική συνδρομή “λαμβάνει τη μορφή δανείου που χορηγείται στο ενδιαφερόμενο Κράτος Μέλος”. “Για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου… η Κομισιόν εξουσιοδοτείται να δανείζεται στις κεφαλαιαγορές ή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξ ονόματος της Ένωσης κατά τον πλέον ενδεδειγμένο χρόνο, ώστε να βελτιστοποιήσει το κόστος χρηματοδότησης και τη διατήρηση της φήμης ως εκδότη της Ένωσης στις αγορές”.
“Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν προβεί σε επιστροφή, η Κομισιόν μπορεί να μετακυλίσει (roll over) τα συναφή δάνεια που έχουν συναφθεί για λογαριασμό της Ένωσης”.
Το δικαιούχο Kράτος Mέλος θα ανοίγει ειδικό λογαριασμό στην εθνική του κεντρική τράπεζα για τη διαχείριση της ληφθείσας χρηματοδοτικής συνδρομής.
Σε ό,τι αφορά τις συνεισφορές υπό μορφή εγγυήσεων, τα Κράτη Μέλη μπορούν να συμβάλλουν στο Μέσο για την εγγύηση του κινδύνου που φέρει η Ένωση και οι συνεισφορές των Κρατών Μελών παρέχονται με τη μορφή αμετάκλητων, άνευ όρων και εγγυήσεων κατά ζήτηση. Η Κομισιόν συνάπτει συμφωνία με το συνεισφέρον Κ-Μ με αμετάκλητες, άνευ όρων και εγγυήσεις κατά παραγγελία. Η συμφωνία καθορίζει τους όρους πληρωμής, αναφέρει η πρόταση.