“Εξοστρακίζουν” τους ευρω-επιτρόπους από τις τράπεζες

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δέχεται εισηγήσεις από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη να συνηγορήσει στην αναδιάρθρωση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, με απώτερο σκοπό τον “εξοστρακισμό” των ευρωπαίων επιτρόπων από τις ελληνικές τράπεζες.

Το κύριο επιχείρημα των τραπεζικών κύκλων είναι πως τα συγκεκριμένα στελέχη δεν προσφέρουν το παραμικρό, αφού δεν κατανοούν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι καταλαμβάνουν κομβικές θέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι ίδιοι κύκλοι που θέτουν παραπάνω αίτημα μετ’ επιτάσεως στο Μέγαρο Μαξίμου  εκτιμούν πως το κλίμα στην αγορά θα βελτιωθεί αισθητά εφόσον στις συγκεκριμένες θέσεις επιλεγούν πρόσωπα που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.

Οι “ενστάσεις” Μητσοτάκη

Στην Κυβέρνηση ακούν τις εισηγήσεις αλλά δεν βιάζονται να ανάψουν κανένα “πράσινο” ή “κόκκινο” φως, δεδομένου ότι οι σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φροντίσει να “χτίσει” σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα στελέχη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα και περισσότερη αλληλεγγύη, πείθοντας τους Ευρωπαίους που αντιδρούν, αλλά και τις αγορές, ότι έχει τη βούληση και τα μέσα να αντιμετωπίσει πειστικά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Η ελληνική θέση στο Eurogroup

Αυτή ήταν η θέση με την οποία η Ελλάδα προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup, υποστηρίζοντας την κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο στο δρόμο για ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Σε αυτήν η Ελλάδα υποστήριξε θερμά την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων, καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων

Ένας ακόμη λόγος που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει να τα “σπάσει” με τους Ευρωπαίους είναι και η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι πρόκειται για άλλη μια σημαντική εξέλιξη έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης στη χώρα μας, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε με ανάρτησή τους στα social media.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.