«Η Goldman Sachs οδηγεί τον κόσμο στην επόμενη οικονομική κρίση»

Ποινικές διώξεις κατά της Goldman Sachs στη Μαλαισία – Εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία

Η Μαλαισία κατέθεσε ποινική δίωξη εναντίον της Goldman Sachs και εναντίον δύο πρώην τραπεζιτών για τη λεηλασία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του κρατικού ταμείου, 1MDB. Η αμερικανική τράπεζα αρνείται την κατηγορία, ισχυριζόμενη ότι εξαπατήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Οι θυγατρικές του τραπεζικού γίγαντα της Wall Street και οι πρώην βασικοί υπάλληλοί του, o πρώην πρόεδρος της Goldman Νοτιοανατολικής Ασίας, Tim Leissner και o πρώην διευθυντής Roger Ng, κατηγορούνται για ψευδείς δηλώσεις όταν «βοηθούσαν» στην οργάνωση ομολόγων για την 1MDB, τη Μαλαισία ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Tommy Thomas.

Η Μαλαισία λέει ότι οι κατηγορούμενοι ήθελαν να καταχραστούν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα που εξέδωσε η 1MDB και ασφάλισε η Goldman Sachs σε τρεις ξεχωριστές προσφορές μεταξύ 2012 και 2013.

Η Μαλαισία κατέθεσε επίσης κατηγορίες εναντίον της πρώην υπαλλήλου της 1MDB Jasmine Loo Ai Swan και του τοπικού οικονομολόγου Low Taek Jho, επίσης γνωστού ως Jho Low, ο οποίος υποστηρίζει την αθωότητά του. Η εισαγγελική αρχή πιστεύει ότι το δίδυμο συνέπραξε με τους Leissner και Ng για να δωροδοκήσουν αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιλογή, εμπλοκή και συμμετοχή της Goldman Sachs σε αυτές τις εκδόσεις ομολόγων.

Τώρα, η Κουάλα Λουμπούρ επιδιώκει να πάρει πίσω τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια της Goldman Sachs καθώς και 600 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές της τράπεζας. Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει πρόστιμα και μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση για καθέναν από τους κατηγορούμενους. Τα πρόστιμα ενδέχεται να ανέρχονται σε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ringgit (240.000 δολάρια), σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είδε το Reuters.

Δισεκατομμύρια δολάρια από το ταμείο της Μαλαισίας φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν από αρχοντικά στο Beverly Hills, γιοτ και ιδιωτικό τζετ μέχρι έργα τέχνης, μεταξύ άλλων, σε μια απάτη που φέρεται ότι περιλάμβανε τον πρώην Πρωθυπουργό της Μαλαισίας Najib Razak.

Καθώς η Μαλαισία προχώρησε στη δίωξη, η τράπεζα απάντησε, υποστηρίζοντας ότι ήταν θύμα παραπλάνησης από Μαλαισιανούς αξιωματούχους. Το μακροχρόνιο σκάνδαλο έχει ήδη κλυδωνίσει τις μετοχές της τράπεζας φέτος, οι οποίες υποχώρησαν περισσότερο από 30%.

«Ορισμένα μέλη της πρώην κυβέρνησης της Μαλαισίας και η 1MDB είπαν ψέματα στην Goldman Sachs, σε εξωτερικούς συμβούλους και άλλους, σχετικά με τη χρήση των εσόδων από αυτές τις συναλλαγές», ανέφερε η Goldman σε δήλωσή της που. Πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες δεν επηρεάζουν την «ικανότητά μας να διεξάγουμε την τρέχουσα επιχειρηματική μας δραστηριότητα παγκοσμίως».

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το σκάνδαλο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των «εγκληματικών» πράξεων της τράπεζας.

Παρά το γεγονός ότι διερευνάται σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τα εγκλήματα, οι επικεφαλής της Goldman δεν θα πάνε ποτέ στη φυλακή, καθώς είναι πολύ κοντά στις δύο πλευρές του αμερικανικού πολιτικού διαδρόμου, ανέφερε στο RT ο Jack Rasmus, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο St. Mary’s College.

Προειδοποίησε επίσης ότι η τράπεζα οδηγεί τον κόσμο στην επόμενη οικονομική κρίση: «Απλά δεν έχουν πιαστεί στα άλλα μέρη», δήλωσε ο Rasmus.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ακόμη χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα κάνει την προηγούμενη να ωχριά και η Goldman Sachs και επιχειρήσεις όπως αυτή, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.