ΑΠΟΨΕΙΣ:Η δεύτερη αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας βάζει τέρμα στην λιτότητα;Ποιές είναι οι προοπτικές της οικονομίας τα επόμενα χρόνια;

η εικόνα προφίλ σας Γ. Αθανασίου

Παρά τις προσπάθειες ΔΝΤ, Σόιμπλε και ντόπιων εκπροσώπων τους, να καλλιεργήσουν μια αρνητική εικόνα για την Ελληνική οικονομία, οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν και της Κυβέρνησης δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για το 2017.
  Το 3ο Μνημόνιο επιβλήθηκε στη χώρα μας, ψηφίστηκε το 2015 από 5 κόμματα και 222 ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽βουλευτές και τέθηκε στη κρίση του λαού, αντικαθιστώντας τα εξοντωτικά προηγούμενα. Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει βαθιές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Σε μια τριετία η χώρα θα λάβει 86 δις ευρώ (από τα οποία 20 δις ευρώ δεν θα χρειαστούν λόγω μικρότερης του αναμενομένου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) και το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος αναδιαρθρώνεται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα θα εξέλθει οριστικά από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου 2018.
Η 2η αξιολόγηση της οικονομίας αποτελεί ουσιαστικά τον τελευταίο μεγάλο σταθμό πριν την επάνοδο στις αγορές. Αναμενόμενες είναι λοιπόν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των Θεσμών και η κορύφωση των αντιθέσεων μεταξύ τους, καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την ένταξη μας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Κυβέρνηση θα συμφωνήσει οριστικά, εφόσον καλυφθούν πλήρως τα συμφέροντα μας, ανεπηρέαστη από εγχώρια ιδιοτελή πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

   Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια η χώρα μας μπαίνει σε ουσιαστική τροχιά ανάπτυξης, παρουσιάζοντας μάλιστα αυτή τη στιγμή τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Το 2017 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2.7% και το 2018 στο 3.1%. Ήδη από το 2016 είχαμε ανάπτυξη 0.3% παρά την αρχική πρόβλεψη για ύφεση. λείως διαφορετική εικόνα για το 2017.
  Η ανεργία, παρ’ ότι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη θα ακολουθήσει πτωτική πορεία. Αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22.0% το 2017 και σττυξης. ﷽﷽ιαστικδχώο 20.3% το 2018, από 23.4% το 2016 και 24.9% το 2015.Προβλέπεται μείωση, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, πέντε σχεδόν ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε μια τετραετία.
  Οι επενδύσεις ανακάμπτουν και αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2017 και κατά 14.2% το 2018, από 4% το 2016. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει τη πτωτική του πορείααπό179.7% ΑΕΠ το 2016 στο 177.2% το 2017 και 170.6% το 2018. Τέλος η οικονομία θα εξέλθει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια από τον καταστροφικό στασιμοπληθωρισμό (αύξηση 1.3% το 2017).
H συνεδρίαση του Eurogroup κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίστηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία που θα επέλθει μετά τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Από τη συμφωνία προκύπτουν τα εξής:
Πρώτον: επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.
Δεύτερον: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους.
Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρακτικά
σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης.
Τρίτον: Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα το 2019.
Τέταρτον: Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup συνιστά το πλέον αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Το βασικό μήνυμα έχει δοθεί και είναι η επαναφορά της σταθερότητας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογικών και καταστροφικών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.