Το πρόβλημα των βιομηχανικών και χημικών οσμών

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, μαζί με βουλευτές του Πειραιά και εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων, κοινοποίησε την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην οποία περιέχονται σχετικές μετρήσεις που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ανάλογα, στη Θεσσαλονίκη, δημοσιεύτηκε πριν περίπου ένα χρόνο ενδιάμεση έκθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την δυσοσμία στο Κορδελιό, στην οποία αναφέρονται 55 χημικές ενώσεις που προκαλούν δυσάρεστη οσμή και σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής από την βιομηχανία, με τις πετροχημικές εγκαταστάσεις της περιοχής να αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες της δυσοσμίας.

Στις συζητήσεις προτάθηκε η απομάκρυνση των μονάδων από τις κατοικήσιμες περιοχές. Όμως, είναι φανερό ότι η παρεμπόδιση της λειτουργίας των βιομηχανικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων είναι μια βιαστική και ακραία λύση, δεδομένου ότι αποτελούν κεντρικές πηγές παραγωγής για τη χώρα μας και πηγή εισοδήματος για μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των περιοχών που εργάζονται σ’ αυτές.

Είναι οι βιομηχανικές οσμές επικίνδυνες για την υγεία;

Σύμφωνα με την Κωνσταντινή Σαμαρά, καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και ερευνήτρια σε σχετικές μελέτες στην περιοχή του Κορδελιού, το σημαντικότερο εύρημα από τις δειγματοληψίες που έγιναν στην περιοχή ήταν οι υψηλές συγκεντρώσεις 8 μερκαπτανών στους χώρους των ΕΛΠΕ, υπερδεκαπλάσιες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις από τις μετρήσεις εντός του Κορδελιού.

Σύμφωνα με την κ. Σαμαρά, οι μερκαπτάνες, αν και προκαλούν ενοχλήσεις, δεν συγκαταλέγονται στις καρκινογόνες ή τοξικές ουσίες. Για αυτό μόνο για 2 από τις 8 που εντοπίστηκαν στο Κορδελιό υπάρχει περιβαλλοντική νομοθεσία που θέτει όρια για αυτές στους εργασιακούς χώρους. Δεν υπάρχουν όρια για την έκθεση στην ατμόσφαιρα και στον γενικό πληθυσμό, καθώς δεν θεωρούνται πραγματικά επικίνδυνες για την υγεία.

Στο ερώτημα αν είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό οι ουσίες που εντοπίστηκαν, η κ. Σαμαρά τόνισε πως με βάση τους διεθνείς οργανισμούς οι ενώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων και δεν είναι τοξικές. Ήταν ξεκάθαρη βέβαια ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Σημείωσε όμως ότι «δεν συσσωρεύονται στον οργανισμό και δεν μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε βάθος χρόνου».

«Είναι ρύποι του βιομηχανικού περιβάλλοντος και όχι του αστικού. Δεν είναι καρκινογόνες δεν είναι τοξικές και για αυτό δεν υπάρχουν όρια. Δεν μπορώ να καθησυχάσω τον κόσμο. Ακόμα και αυτά τα συμπτώματα που υπάρχουν δεν πρέπει να υπάρχουν. Αλλά αυτές οι ενώσεις, δεν είναι ας πούμε όπως το βενζόλιο, που έχει όρια για τη δημόσια υγεία. Είναι χαμηλότερες στην κλίμακα της επικινδυνότητας αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ομάδες πληθυσμού μπορούν να εκτίθενται σε αυτές τις οσμές» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Σαμαρά.

Υπάρχουν λύσεις χωρίς αντίκτυπο στην οικονομία των βιομηχανικών περιοχών;

Μια σειρά από λύσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία των παραγωγικών εγκαταστάσεων προσφέρει η γερμανική εταιρεία BIOTHYS Technologies.

Η Biothys παρέχει μια σειρά τεχνολογικών μέσων που εξαφανίζουν τις μυρωδιές από τους χώρους της αποθήκευσης απορριμμάτων, από το βιομηχανικό ύδωρ και τις πετροχημικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για λύσεις κατοχυρωμένες και  πιστοποιημένες σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 και ISO 14001.

Η εταιρεία Ecosolution με έδρα την Πυλαία Θεσσαλονίκης που τις παρέχει στην ελληνική αγορά, κάνει πλήρη αναφορά στις σχετικές τεχνολογίες στην ιστοσελίδα της: https://ecosolution.gr/aposmisi. Εκεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαβάσει περισσότερα για αυτές.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και βασανίζει πολλούς συμπολίτες μας, αλλά λύσεις όπως το να σταματήσει η λειτουργία των παραγωγικών μονάδων είναι σίγουρα ανεδαφικές και προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται λύνουν, ειδικά καθώς οι οσμές δεν φαίνεται να είναι τελικά επικίνδυνες για την υγεία μας. Προτάσεις σαν τις παραπάνω, φαίνεται ότι αποτελούν την καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση και οφείλουν να αναζητηθούν από τις σχετικές αρχές και υπηρεσίες…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.