“Θέλουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να εφαρμόσουμε την πολιτική μας “,επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Spiegel.de.
Ο ίδιος εξηγεί ότι “θέλουμε να μειώσουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος” και συνεχίζει λέγοντας πως “αυτοί οι στόχοι τέθηκαν με βάση ορισμένες υποθέσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν αυτές οι υποθέσεις αλλάξουν, όπως το κόστος ανάπτυξης και χρηματοδότησης, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην αναπροσαρμοστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη – ό, τι θέλει ο καθένας στην Ευρώπη”.
Όταν ερωτήθηκε με ποια επιχειρήματα θα πείσει τους εταίρους είπε ότι “η Ελλάδα ξεπερνά τους αναπτυξιακούς της στόχους, έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού και έχει αποπληρώσει το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι οι παράμετροι για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν αλλάξει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να αλλάξουν – ειδικά για τα έτη 2021 και 2022, όπου έχουν τεθεί σε πολύ υψηλό ποσοστό 3,5%”.
Στο ερώτημα πως θα πείσει κυρίως τη γερμανική κυβέρνηση για τις προτάσεις που έχει για για την μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στις επόμενες γενιές, για την επενδυτική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κλπ, επισημαίνει πως “θα επισκεφθούμε τη Γερμανία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο για να συζητήσουμε για τις αποφάσεις και τις προτεραιότητές μας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Και αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αφαιρεθούν τα ποσά που δίνονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον υπολογισμό του στόχου των πλεονασμάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών κάνει αναφορά επίσης στις καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας των τελευταίων μηνών και ημερών και στο ευνοϊκό κλίμα που αναδύεται από τις αγορές. Επισημαίνει επίσης ότι η ελληνική κοινωνία στηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. «Η χώρα αλλάζει, με υψηλό τίμημα για τους πολίτες της, οι οποίοι έπρεπε να κάνουν πολλές θυσίες. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση. Δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες, θα πρέπει να βελτιωθούμε, αλλά οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει», περιγράφει ο κ. Σταϊκούρας το κλίμα δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Παράλληλα δίνει στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. «Φέτος η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε ποσοστό γύρω στο 2,8%, είναι υπερδιπλάσιο από το μέσον ευρωπαϊκό όρο. Διαθέτουμε τις προϋποθέσεις για μια υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη».